10 locuri extraordinare din Cluj-Napoca pe care trebuie să le vizitezi! Un mic ghid turistic online!

Dacă vreţi să exploraţi Transilvania, începeţi de la Cluj, un oraş medieval renăscut datorită spiritului creativ al locuitorilor, spunea reporterul englez Charlie Ottley, în partea a treia a documentarului ”Wild Carpathia”. Noi vă spunem care sunt cele mai frumoase locuri din Cluj-Napoca.

Clujul are farmecul lui. O spun românii care vin să-l vadă, tinerii care-l aleg ca oraşul unde să-şi completeze studiile, dar şi străinii fermecaţi de frumuseţea clădirilor şi de aerul cu totul aparte.

Clujul este „poarta“ spre nordul Transilvaniei, cum e prezentat în partea a treia a seriei de documentare „Wild Carpathia“, dar şi ”oraşul-comoară” (istoricul clujean Lukács József a scris o carte intitulată ”Clujul, oraşul-comoară” unde povesteşte legendele bătrânului oraş) datorită istoriei pe care o întâlneşti la fiecare pas, a poveştilor din spatele clădirilor încărcate de ani din centru.

1.Piaţa Unirii alături de Biserica Sf. Mihail

Actuala Piață a Unirii a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Zidurile cetății medievale delimiteazăcentrul istoric al orașului. Piața este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piețe aflate în centrul și sud-estulEuropei. Există piețe de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai târziu.

În mijlocul pieței se află Biserica Sf. Mihail și Statuia lui Matia Corvin. Laturile pieței conțin mai multe clădiri celebre: astfel pe latura estică se află Palatul Bánffy, care adăpostește acum Muzeul de Artă și cele 2 clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu. Pe latura sudică se află clădirea fostei primării și cea a Băncii Naționale. La colțul sud-vestic se află clădirea Hotelului Continental, ridicată la 1894.

piata

2.Piaţa Muzeului alături de Casa Matei Corvin

Se numeşte astfel după Muzeul de Istorie al Transilvaniei care se află în capătul acesteia. Piaţa a fost transformată în zonă pietonală, unde vara e plin de terase în aer liber. În estul pieţei se află Biserica Franciscană, iar în centru, obeliscul Karolina – realizată în amintirea vizitei la Cluj a împăratului Francisc I şi a soţiei acestuia, Carolina Augusta, între 18-27 august 1817, pentru a calma spiritele datorită foametei din oraş de după războaiele napoleoniene.

Casa Matia Corvin sau “Casa Mehffy” este o clădire în stil gotic din secolul al XV-lea (azi Universitatea de Arte şi Design). În această casă – hanul oraşului din acea vreme – s-a născut la 23 februarie 1443, Matia Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara, scrie visitclujnapoca.ro.

museum_plaza_by_deexee

3.Parcul Central

Parcul Central, colocvial Parcul Mare, cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. Parcul este delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, râul Someșul Mic la nord, respectiv strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov) la sud. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.

O-toamna-frumoasa-in-Parcul-Central.-photo-Costiniuc-Mircea-sursa-pagina-de-facebook-I-Love-Cluj

4. Grădina Botanică

Pe cele 14 hectare ale grădinii cresc circa 10.000 de categorii specifice. Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal. Cel ornamental găzduieşte, în funcţie de sezon, peste 120 de specii de lalele, zambile, gladiole, petunia, brânduşe, narcise. Vara, curioşii pot vedea nu mai puţin de aproximativ 350 de varietăţi de trandafiri, specii şi varietăţi ale florilor de grădină, cunoscute şi cultivate peste tot în lume, ca plante decorative, potrivit site-ului UBB.

main

5. Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” 

Muzeul cuprinde peste 41.000 de obiecte tărăneşti tradiţionale din secolele XVII-XX şi un fond documentar de peste 80.000 de piese. Conţine două secţii: secţia pavilionară şi Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (secţia în aer liber). Secţia Pavilionară funcţioneaza în Palatul „Reduta” de pe strada memorandumului, în centrul oraşului. Pe locul clădirii actuale se aflau iniţial trei case medievale
hoia_aerian

6. Cetăţuia

Nu poţi să pleci din Cluj fără să urci pe Cetăţuie. Acolo găseşti şi hotelul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase din Cluj. Plus câteva terase unde poţi bea o cafea în timp ce ai la picioare tot oraşul. Cetăţuia se află pe malul stâng al Someşului şi e o fortificaţie construită in perioada Habsburgică (în prima parte a sec. al XVIII-lea)  în vârful dealului cu acelaşi nume. A fost clădită cu ziduri sub formă de stea, şanţ de apărare, 5 bastioane de colţ şi 3 porţi. Din vechea cetăţuie au mai rămas doar o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor, scrie one.ro

4112582

7.Biserica Calvaria

Dacă ești adeptul unui decor ușor gotic, îmbinat cu o atmosferă sobră, Calvaria e pentru tine. Bisericareprezintă cel mai vechi monument istoric și de arhitectură păstrat în fostul sat Mănăștur. În a doua jumătate a sec. XI a funcționat aici abația benedectină Monasterium Beatae Mariae de Clus. Calvaria e înconjurată de un val înalt de pământ. Clopotnița bisericii, ceasul, ruinele vechiului turn și detalile arhitectonice fac lăcașul de cult un patrimoniu turistic demn de vizitat.

Calvaria_HDR

8.Bastionul Croitorilor

Din Vechea Cetate a Clujului, Bastionul Croitorilor este unul din puţinele turnuri de fortificaţie care a rămas intact până în zilele noastre. Fiecare turn din zidul medieval de apărare a fost finanţat de o breaslă de cizmari, tâmplari, zidari etc. Pentru o experienţă medievală, merită văzut.

8085723541_bf1d977d29_b

9.Muzeul Farmaciei

După ce ai făcut o poză cu statuia lui Matei Corvin, ai admirat crucea catedralei din spatele ei, du-te lângăHotel Melody. Treci strada la semafor și apoi faci stânga. În fața ta va fi Muzeul de Farmacie. Clădirea în care se află acesta este casa familiei Hintz, ce a servit ca spațiu pentru prima farmacie dinTransilvania. Vei descoperi cum se preparau pe vremuri doctoriile, cum erau ele depozitate, promovate și puse în vânzare. Pe lângă asta, acolo se află și elixirul dragostei.

DSC_23101

10. Teatrul Naţional şi Opera Română

Ambele şi-au deschis porţile în 1919, ca expresie a renaşterii spirituale care a urmat Unirii Transilvaniei cu România (din 1918). Clădirea adăposteşte atât Teatrul, cât şi Opera, fiind construită în stil baroc-rococo, cu o capacitate de 1000 de locuri şi trei rânduri de logie. Ca fapt divers, întreaga operă dramatică a lui Lucian Blaga a fost jucată aici în premieră absolută

60617184

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.