Saturday , 19 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Afla de ce Clujul este cel mai mare centru de IT din tara !

Afla de ce Clujul este cel mai mare centru de IT din tara !

birou computere software it rpClujul este un județ prosper, după cum arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), conform cărora județul are un PIB pe locuitor aferent anului 2015 de 9.943 euro, la acest capitol fiind depăşit, la nivel naţional, doar de Timiş (10.207 euro), Ilfov (10.993 euro) sau municipiul Bucureşti (20.713 euro).

Bineinteles si regiunea Clujului n-a fost ferită de recesiunea economică, care a dus, printre altele, la retragerea unor investitori importanți, cazul Nokia, și reducerea investițiilor, dar județul a beneficiat de ramuri economice care au compensat, înregistrând creșteri peste media națională, la nivel de industrie, pe perioada de criză. Astfel, a ajuns județul Cluj să se numere printre cele mai dinamice județe ale țării, din punct de vedere economic, iar acest lucru se vede în evoluțiile companiilor, în volumul de investiții și forța de muncă ocupată.

Al treilea oraș ca mărime al Romaniei, Clujul e o metropolă studentească vibrantă. Universitatea de aici, cea mai mare din țară, a crescut numeroși studențitalentați care lucrează acum în cadrul unor mari companii, care au ales să-și deschidă sedii la Cluj

Cei mai mulți angajatori provin din IT

tabelb_3

Cluj-Napoca este în momentul de față în domeniul IT cel mai dezvoltat și mai promițător oraș din țară, la concurență cu capitala București. Conform studiului ‚Industria TIC în 2009-2010‘, elaborat de Institutul de Tehnică de Calcul București, în anul 2010 Județul Cluj deținea locul doi per ansamblul industriei IT&C, după București, cu peste 1.300 de firme active în domeniu, o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de euro și 8.500 de salariați. În 2014 în Cluj au ajuns să lucreze 15.000 de specialiști IT, în firme autohtone sau cu capital străin. Aproape toate comenzile pe care le execută firmele IT existente în Cluj sunt destinate pieței europene sau internaționale. De aceea unii dintre cei mai mari angajatori din județ provin din IT&C și Automotive. Câteva exemple în acest sens sunt firme precum Endava (1.142 de angajați), Softvision (1.032), Ecklerle Automotive (779) sau Sykes Enterprises Eastern Europe (708).

Însă, cel mai mare angajator din regiune provine din domeniul bancar și este Banca Transilvania cu 6.161 de salariați. Urmat de Emerson, o multinațională diversificată care proiectează și furnizează tehnologie și servicii de inginerie pe piețele industriale, comerciale și de consum. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 546 de milioane de lei. Compania este prezentă în România din anul 2006, când a început construcția primei fabrici în Parcul Industrial Tetarom II din Cluj-Napoca.

De asemenea, Clujul înregistrează un salariu mediu net de 1.906 lei, vizibil peste media naţională, de 1.767 lei şi substanţial deasupra mediei regiunii sale, 1.517 lei. Acestea în condiţiile în care rata şomajului este de numai 2,6%, mult sub media naţională de 5,1%.

Sursa: Capital.ro

Afla de ce Clujul este cel mai mare centru de IT din tara ! Reviewed by on . Clujul este un județ prosper, după cum arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), conform cărora județul are un PIB pe locuitor aferent anului 2015 de 9 Clujul este un județ prosper, după cum arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), conform cărora județul are un PIB pe locuitor aferent anului 2015 de 9 Rating:
scroll to top