Wednesday , 16 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Ana Blandiana, la Cluj: „Imigranţii vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei”

Ana Blandiana, la Cluj: „Imigranţii vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei”

Poeta Ana Blandiana a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, a cărei studentă a fost, la Facultatea de Litere, între 1963 şi 1967.

ana-blandiana-692x360

Rectorul UBB Ioan-Aurel Pop a precizat, în discursul ţinut cu această ocazie, că a fost pentru prima dată în istoria universităţii când o personalitate a fost propusă pentru titlul de doctor honoris causa de trei facultăţi concomitent. În cazul cunoscutei poete, titlul i-a fost decernat în urma propunerilor venite din partea Facultăţii de Istorie şi Filosofie, a celei de Litere şi a facultăţii de Studii Europene, transmiteAgerpres.

Ana Blandiana a vorbit, în discursul ţinut în Aula Magna a UBB, despre eforturile Europei de a nu se dezintegra şi de a-şi menţine vii atât spiritul, cât şi fiinţa propriu-zisă, în condiţiile în care valurile de oameni de altă cultură şi religie, care se îndreaptă către acest teritoriu, ar putea să nu poată fi asimilate prea uşor.

Poeta a comparat vremurile actuale cu alte perioade din istorie, mai cu seamă cu cea a prăbuşirii Imperiului Roman, dar a amintit şi alte epoci dureroase prin care Europa a trecut.

‘Nu este un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârşitul Imperiului Roman. Acelaşi aer de sfârşit de sezon, de putere, de lume. (…) În orice caz, nu putem să nu recunoaştem că cel de-al treilea mileniu a început mai curând catastrofic. Abia începuseră să se estompeze ecourile nazismului şi comunismului, cele două atât de ruşinoase nebunii ale secolului al XX-lea, că o altă absurditate şi mai totală, terorismul, a inaugurat noul secol printr-o crimă fără precedent în istoria umanităţii, distrugerea Turnurilor gemene. Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morţi nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente şi insidioase a milioane de emigranţi ferm hotărâţi să nu se integreze şi care vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval’, a spus Ana Blandiana.

Ana Blandiana, la Cluj: „Imigranţii vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei” Reviewed by on . Poeta Ana Blandiana a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, a cărei studentă a fost, la Facultatea de L Poeta Ana Blandiana a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, a cărei studentă a fost, la Facultatea de L Rating:
scroll to top