Cioloş, la Cluj: “Să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, 3 octombrie, la deschiderea anului universitar la UMF ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi a afirmat că plagiatul este o problemă, că se cer măsuri drastice pentru recredibilizarea şcolii doctorale care este ”una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”.

”Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avansaze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la deschiderea anului universitar la UMF Cluj, citat de news.ro. Potrivit sursei citate, premierul a mai afirmat că sunt nu o lege decide ce este sau nu plagiat, ci cei care fac cercetare, care ştiu ce înseamnă inovaţia.

“Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Cioloş, potrivit mediafax.ro.

Premierul a mai declarat că e nevoie să se găsească resurse care să responsabilizeze modul în care e tratat sistemul de sănătate: ”Cei care avem responsabilitate directă faţă de sistem trebuie să recunoaştem problemele structurale şi de funcţionare, să le aducem la lumină şi apoi, în măsura posibilităţilor, să avem soluţii. Din acest motiv, sănătatea şi educaţia le-am stabilit în acest an ca priorităţi, fără pretenţia de a rezolva toate problemele, dar măcar să avem onestitatea de a scoate la lumină problemele. Nu întâmplător, în funcţie de mijloace, la rectificarea bugetară am decis, după ce am făcut bugetul, să stabilim aceste domenii ca priorităţi care să fie tratate ca atare. (…) Dumneavoastră, ca studenţi, sunteţi esenţiali pentru că sunt convins că aţi ales profesia pentru că aveţi încredere că puteţi contribui într-un fel sau altul la o viaţă mai bună în România. E o modalitate bună de a vă pune în valoare cunoştinţele. Aşteptăm şi de la dumneavoastră ca atunci când veţi profesa să recâştigăm împreună încrederea în sistemul de sănătate. Asta presupune onestitate, verticalitate, curajul de a spune lucrurilor pe nume de fiecare dată când ceva bun se întâmplă, în ciuda presunii publice, dar în acelaşi timp să ştim să identificăm problemele, să vorbim despre ele şi să găsim soluţii”.

Cioloş a primit din partea conducerii UMF Cluj medalia “Iuliu Haţieganu” a Universităţii. La ceremonia de început de an universitar a participat şi fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pe lângă studenţi şi profesori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.