Tuesday , 11 December 2018

Home » Din Oraș / Județ » Cluj: Blocul cu un singur balcon! Ciudăţenie unică în România!

Cluj: Blocul cu un singur balcon! Ciudăţenie unică în România!

Blocul construit în urmă cu mai bine de 50 de ani la Cluj, după stilul de arhitectură comunistă, oferă o mostră de ciudăţenie urbanistică. Aşadar după cum se vede şi în FOTO, doar o singură locuinţă, aplasată la etajul patru al blocului, dispune de balcon.

318x425Imobilul a fost ridicat în 1961, în Piaţa Mihai Viteazu din centrul Clujului, la numărul 9A, pe amplasamentul fostei pieţe de animale, pe malul râului Someş. Pe una din cele două faţade masive blocul, care include 31 de apartamente, a fost conceput cu un singur balcon. Acesta este amplasat la etajul 4, „ca o excrescenţă bizară, fapt unic până astăzi în toată România”, după cum notează istoricul Lucian Nastasă Kovacs, în sinteza „Oraşul Cluj în perioada contemporană”, din lucrarea „Clujul – scurtă istorie”, apărută în 2009 la Casa Cărţii de Ştiinţă. Practic balconul pare un naufragiat clandestin pe o insulă din mijlocul unei mări de beton, de altfel obosită de vreme.

Arhitectul Vasile Mitrea, unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism din Cluj, cu zeci de ani de experienţă în domeniu, exclude speculaţiile potrivit cărora balconul ar fi avut un singur balcon ca dedicaţie pentru vreaun ştab din comunism.

„Problema nu e atât de complicată, dar nici de spectaculoasă. Soluţia finală a rezultat dintr-o problemă de compoziţie. Faţada laterală, dinspre complexul alimentar, are în stânga jos o uşă, iar balconul din dreapta sus a apărut să echilibreze estetic faţada.  Este aşadar o rezolvare mai personalizată a unei faţade de bloc. Arhitectul era unul destul de bine văzut, profesional, în epocă, astfel că i s-a permis această ‘abordare’ proprie”, a explicat Vasile Mitrea.

sursa: adevarul

Cluj: Blocul cu un singur balcon! Ciudăţenie unică în România! Reviewed by on . Blocul construit în urmă cu mai bine de 50 de ani la Cluj, după stilul de arhitectură comunistă, oferă o mostră de ciudăţenie urbanistică. Aşadar după cum se ve Blocul construit în urmă cu mai bine de 50 de ani la Cluj, după stilul de arhitectură comunistă, oferă o mostră de ciudăţenie urbanistică. Aşadar după cum se ve Rating:
scroll to top