Saturday , 19 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Cluj-Napoca supranumit Silicon Valley al Europei şi Capitala IT din România

Cluj-Napoca supranumit Silicon Valley al Europei şi Capitala IT din România

Firmele de profil s-au inmultit si la noi si sunt in continua dezvoltare, pentru ca facultatile livreaza specialisti tot mai talentati. Numai in Cluj sunt 500 astfel de companii pentru care lucreaza peste 15 mii de angajati.

centru-de-it-si-industrii-creative-la-cluj-napoca_size1Cluj-Napoca este supranumit Silicon Valley al Europei ca urmare a faptului că unele companii de renume, precum Google, Microsoft sau Facebook angajează specialiști în IT aici sau de aici. Totodată firmele de IT s-au înmulțit considerabil și se află într-o continuă dezvoltare. În Cluj-Napoca lucrează în prezent peste 15.000 de angajați, iar numărul firmelor de specilitate a depășit 500. În ceea ce privește IT-ul românesc, Clujul și Bucureștiul sunt în top. Circa 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar aproximativ 50% dintre ele sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arată cel mai recent studiu referitor la industria IT naţională, realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania.

Clujul este ca un magnet, este Silicon Valley a Europei, dar trebuie făcute niște schimbări! Dezvoltarea personală, libertatea și nevoia de exprimare, implicarea în acțiuni filantropice sunt puncte unde Clujul nu excelează. Pe de altă parte, municipiul are potential, dă dovadă de deschidere către multiculturalitate, a creat branduri și are un atu important: universitățile. Toate acestea, sunt de părere specialiștii, demonstrează faptul că municipiul are o identitate proprie.

Specialiștii au analizat și studiat potențialul de dezvoltare al orașului Cluj-Napoca, propunând totodată adoptarea unui model HR inovativ, în perspectiva unui mediu de business superior și resonant cu statutul de candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Cei prezenți la Cluj au discutat problematica Clujului în cadrul unei mese rotunde , parte a evenimentului de lansare a proiectului internațional și a revistei ”Emerging Cluj Next Step”, realizat de studenții de la Facultatea de Business din Cluj-Napoca, alături de Amsterdam University of Applied Sciences. Evenimentul, aflat la a doua sa ediție, a reunit specialiști și pe cei mai de excepție studenți ai ambelor universități într-un schimb multicultural.
dreamhack-open

Cei prezenți au mai abordat  si chestiunea competențelor generale, așa numitele “soft-skills”, și avantajele pe care acestea le au pentru cei din zonă.

Există mult tineret în Cluj și foarte multe evenimente de networking. Există mai mulți free-lanceri, ceea ce înseamnă că perspectivele legate de muncă au suferit anumite schimbări, se vorbește despre inovare pe mai multe paliere și este nevoie de oamnei talentați. S-a semnalat și existența diferențelor de salarizare, deschiderea mai mare pe care o au univeristățile, dar și rolul pe care și-l asumă autoritățile locale, și anume cel de intermediar între mediul de afaceri și universități. Un alt fapt înbucurător este acela că studenții sunt mult mai deschiși spre acțiunile de voluntariat. Tinerii clujeni sunt dornici să se implice în acțiuni sociale, de orice fel.

O altă concluzie este aceea că tot mai mulți oameni pasionați vor să realizeze ceva. Apoi, există business-uri în Cluj care au devenit globale. Un exemplu în acest sens este festivalul Untold, devenit în scurt timp un brand de luat în seamă. Apoi, culturalitatea este un plus al municipiului. Toate acestea, spun cei prezenți la dezbatere, demonstrează faptul că municipiul Cluj-Napoca are o identitate proprie.

Sursa: VoceaTransilvaniei

Cluj-Napoca supranumit Silicon Valley al Europei şi Capitala IT din România Reviewed by on . Firmele de profil s-au inmultit si la noi si sunt in continua dezvoltare, pentru ca facultatile livreaza specialisti tot mai talentati. Numai in Cluj sunt 500 a Firmele de profil s-au inmultit si la noi si sunt in continua dezvoltare, pentru ca facultatile livreaza specialisti tot mai talentati. Numai in Cluj sunt 500 a Rating:
scroll to top