Cu cat sa scumpit carnea de miel la Cluj fata de anul trecut

Clujenii s-au înghesuit de dimineață să cumpere carne de miel din Piața Mihai Viteazu. Carnea de miel se vinde la prețul de 30 de lei pe kilogram, cu 7 lei mai scump decât anul trecut, spun cumpărătorii.

Vânzătorii explică creșterea prețului prin faptul că furajele au fost foarte scumpe în această iarnă.

“Iarna a fost blândă, dar furajele au fost foarte scumpe, un kilogram de porumb am luat cu 7-8 lei”, a spus Ana Petean, producător care vinde carne de miel. Am adus 30 de bucăți, dimineață am vândut deja 20 în câteva ore”, a spus ea.

Pentru clujeni, însă, tradiția de sărbători îi face să scoată mai mulți bani din buzunar sau să cumpere mai puțin decât în alți ani.

“Suntem o familie, am cumpărat un miel întreg, am plătit 280 lei. Vom face drob, miel umplut, friptură și șnițele. Prețurile sunt prea mari, anul trecut am cumpărat cu 23 de lei. Nu avem de unde alege”, a spus o pensionară.

Mulți cumpărători au preferat să ia doar câteva kilograme de miel.
“Am cumpărat peste 8 kg, cu 30 lei kg, este foarte scump. Dar o dată este Paștele”, a spus o femeie.

Pentru pensionari, să cheltuie câteva sute de lei pentru masa de sărbători este un efort.

carne de miel“Suntem pensonari, e greu, dar o dată pe an ne permitem. Facem friptură, ciorbă, tocăniță, punem și la congelator, nu mâncăm tot deodată”, explică o clujeancă.

Alți clujeni preferă să testeze piața înainte de a cumpăra: “Prefer să cumpăr din târgul de miei, unde pot să aleg, acolo mi-l taie măcelarul”, a spus un clujean.

Autoritățile recomandă clujenilor să cumpere carne de miel doar din locuri special amenajate.

“Recomandăm consumatorilor să achiziționeze produse doar din unități autorizate sau înregistrate, supravegheate sanitar-veterinar, pentru a preveni apariția de toxiinfecții la consumatori. În astfel de unități, produsele sunt etichetate, carnea de miel trebuie să fie marcată, este verificată proveniența, documentele însoțitoare”, a declarat dr. veterinar Gheorghe Ile, inspector controlul alimentelor în cadrul Direcției Sanitar Veterinare Cluj.

Șapte abatoare provizorii sunt deschise în jud. Cluj pentru sacrificarea animalelor, pentru sărbători, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. Aici pot fi sacrificate animale vii, la cerere, sub supraveghere sanitară veterinară, iar carnea este destinată consumului familial, nu vânzării.

În Cluj-Napoca, abatorul provizoriu va fi deschis la Cora, în perioada 17-19 aprilie. Alte abatoare vor fi la: Centrul Agro Transilvania Dezmir, în Florești și câte unul în Huedin, Gherla, Câmpia Turzii și Turda.

Sursa: CityNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.