Cu cât trăieşte mai mult un român din Cluj faţă de unul din Satu Mare. Topul judeţelor după speranţa de viaţă

România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce piveşte speranţa de viaţă a cetăţenilor, un român trăind în medie 75 de ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2015.

Zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. Pe ultimele locuri privind durata medie de viaţă sunt Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea, fiecare cu 73 de ani.

În funcţie de nivelul du­ratei medii de viaţă se poate stabili şi starea de sănătate a populaţiei unei ţări. „Dacă e o populaţie mai educată, cu nivel de trai mai ridicat, oamenii trăiesc mai mult pentru că ştiu să se ferească de boli, au ac­­ces la servicii de sănătate şi au o ali­men­taţie mai bună. În zonele mai dezvoltate va fi o speranţă medie de viaţă mai mare”, a ex­pli­cat sociologul Marian Preda, profesor la Fa­cul­­tatea de Sociologie a Universităţii din Bu­cureşti.

Acesta mai spune că în judeţele unde există o pondere mai mare a satelor regăsim o speranţă de viaţă mai mică decât în zonele în care predomină ponderea localităţilor urbane pentru că în mediul rural „sunt persoane îmbătrânite care au un risc de deces mai mare şi  sunt zone sărace, cu mai puţină educaţie”.

De asemenea, nivelul de dezvoltare a judeţelor determină durata de viaţă medie pentru fiecare regiune în parte.

 

Statisticile arată că, în medie, un bucureştean trăieşte cu 5 ani mai mult decât un locuitor al judeţului Satu Mare.

„Eu cred că problema mare este de la centrul judeţului înspre nord, în zona locuită de oşeni, unde există epuizare fizică şi stres din cauza plecării în străinătate în mod masiv. Sunt localităţi unde efectiv 50% din populaţie este plecată”, afirmă Alexandru Panea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Vicepreşedintele CJ Satu Mare mai spune că salariile mici îi determină pe locuitori să plece în străinătate, iar soluţia pentru atragerea investitorilor este colaborarea instituţională şi pregătirea profesională a tinerilor pentru companiile care vor să investească.

În ceea ce priveşte educaţia, un factor care influenţează nivelul speranţei de viaţă, vicepreşedintele CJ Satu Mare face o comparaţie cu situaţia de la Cluj, arătând că în judeţul său există câteva filiale ale universităţilor din Arad şi Cluj, pe care le caracterizează drept „slăbuţe”, spunând că acolo „diplomele se dau cam uşor şi toată lumea ştie că o facultate făcută la Satu Mare nu este egală cu o facultate făcută la Cluj”.

Despre serviciile de sănătate, Panea afirmă că „au fost la pământ“, însă venirea unor medici tineri îi dă speranţe că dezvoltarea acestui domeniu va fi mai rapidă.

În ceea ce priveşte dinamica duratei de viaţă, cea mai mare creştere a longevităţii a fost înregistrată în judeţul Constanţa, respectiv de 11,6 ani din 1990 până în 2015. Locuitorii din Bucureşti trăiesc cu 10,5 ani mai mult faţă de 1990. La polul opus, populaţia din Vaslui a înregistrat cea mai slabă evoluţie a speranţei de viaţă de după 1990, durata medie de viaţă în acest judeţ crescând cu 5,8 ani, urmat de Brăila cu 5,9 ani şi Buzău cu 6 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.