Sunday , 16 December 2018

Home » Din Oraș / Județ » Cum a blocat fostul primar dezvoltarea Clujului: “Au venit investitori de la Coca-Cola. Le-am zis că nu negociez cu escrocii”

Cum a blocat fostul primar dezvoltarea Clujului: “Au venit investitori de la Coca-Cola. Le-am zis că nu negociez cu escrocii”

Într-un interviu marca Adevarul, Gheorghe Funar, primarul municipiului Cluj-Napoca între 1992 şi 2004 povesteste cum a distrus un oraş confundând ambiţiile personale cu binele comunităţii care l-a ales.

Adevărul” continuă seria de interviuri cu primarii pe care i-am votat în ultimii 25 de ani. După dialogurile cu Marian Vanghelie şi Viorel Lis, ziaristii de la Adevarul au Bucureştiul şi s-a îndreptat spre Cluj-Napoca, oraşul acela în care bordurile erau vopsite în tricolor şi-n care s-a trăit visul frumos şi-apoi urât al Caritasului. Oraşul de care fugeau toţi investitorii şi al naţionalismului de paradă. Oraşul lui Gheorghe Funar.

Dacă vă întrebaţi de ce se încăpăţânează ziaristii de la Adevarul să dezgroape carierele unor astfel de personaje, acestia vor oferi mereu acelaşi răspuns: pentru că aceştia sunt oamenii pe care milioane de români i-au votat ani la rând, provocând degringolada ultimelor decenii. Arătându-i, putem spera într-un vot mai responsabil.

sursa: Adevarul

sursa: Adevarul

Gheorghe Funar a fost vreme de 12 primarul municipiului Cluj-Napoca (1992-2004), al doilea oraş ca mărime din România. El este simbolul liderului nociv, care transformă o localitate şi viaţa a milioane de oameni cu ideile sale fixe. Funar a alungat investitori precum Coca-Cola pentru că i s-au părut nişte escroci. A interzis investiţiile unor companii petroliere pentru că n-a vrut să aibă de-a face cu ungurii. A îngrădit un oraş după hotarele minţii sale: a organizat ceremonii funerare cu ciocli înveliţi în steagul Ungariei, a vopsit totul în roşu, galben şi albastru, de la borduri, la bănci şi coşuri de gunoi, într-un delir naţionalist fără niciun căpătâi.

Gheorghe Funar (66 de ani) este acum un simplu pensionar care îşi plimbă nepoţii prin parc, dar a rămas prizonierul aceloraşi teorii. În capul lui se amestecă idei grandioase şi înspăimântătoare: oculta iudeo-ungurească încearcă de milenii să cotropească pământul sfânt al Daciei. Iluminaţii au pus ochii pe Grădina Maicii Domnului şi vor să ne facă felul. Tot ce ne înconjoară e o escrocherie evreiască, de la lupoaica capitolină până la incendiul din Colectiv: „Colectivul a fost făcut tot de ei“. Iar la final, Funar îşi încheie peroraţiile cu aceleaşi cuvinte: „Cum, nu ştiaţi? Vă şochează?”.

S-a spus că discursul naţionalist pe care l-aţi avut ca primar i-a speriat pe investitorii străini. Dezvoltarea Clujului a fost blocată 12 ani…

Eu, ca primar român, i-am încurajat în primul rând pe investitorii români. Mie îmi este mai aproape cămaşa de corp decât paltonul. Singurul investitor străin care a plecat de la Cluj-Napoca a fost Coca-Cola, fiindcă ei au venit cu o echipă de escroci care au încercat să ne păcălească, să aducă o fabrică demontată din Grecia şi să o monteze la noi. Noi, primăria, am convenit să punem la dispoziţie un teren prin care ne asociem cu ei şi am pus condiţia ca fabrica să fie realizată la Tehnofrig din Cluj-Napoca, unde aveam capacitatea să realizăm fabrici Coca-Cola. Şi în ziua când trebuia să semnăm contractul mi-au spus că fac investiţia dacă acceptăm ca participarea Primăriei să fie mai mică şi linia tehnologică să o aducă ei din străinătate. Le-am spus că eu cu escrocii nu negociez şi nu semnez nimic. I-am invitat să plece şi s-au dus pe lângă Oradea, să facă acolo. Aţi pierdut, totuşi, un investitor important cu această încăpăţânare. Dacă vii la mine în casă, eu îţi pun condiţii. Nu îmi pui tu mie. Poţi să fii cine vrei. Deci Primăria Cluj voia să devină acţionar într-o afacere Coca-Cola. Bineînţeles. Noi intram cu terenul în asociere şi în funcţie de partea în capitalul social obţineam venituri suplimentare la bugetul local.

318x425 (1)Între 1992 şi 1995, când eraţi primar, a apărut la Cluj jocul piramidal Caritas, o escrocherie care a păgubit zeci de mii de români şi pe care aţi încurajat-o.

N-a fost escrocherie. A fost o unire a românilor în faţa primejdiilor puse la cale de alţii care au încercat să ne facă praf şi pulbere ţara. În perioada aceea veneau la Cluj mii de oameni din toată ţara şi ridicau saci cu bani. Stăteau la hotelurile clujene, intrau în restaurante, cumpărau mărfuri clujene. Îmi amintesc că a venit Panasonic să deschidă un magazin în oraş şi au trecut pe la primărie să-l salute pe primar. Zic: „Domnilor, nu cunoaşteţi piaţa clujeană. Vă asigur că în două ore închideţi magazinul pentru că nu mai aveţi marfă”. S-au uitat la mine japonezii, nu le venea să creadă. După o oră de la deschiderea magazinului, n-au mai avut marfă. Oamenii au avut bani şi municipiul a prosperat.

Continuarea interviului AICI

Cum a blocat fostul primar dezvoltarea Clujului: “Au venit investitori de la Coca-Cola. Le-am zis că nu negociez cu escrocii” Reviewed by on . Într-un interviu marca Adevarul, Gheorghe Funar, primarul municipiului Cluj-Napoca între 1992 şi 2004 povesteste cum a distrus un oraş confundând ambiţiile pers Într-un interviu marca Adevarul, Gheorghe Funar, primarul municipiului Cluj-Napoca între 1992 şi 2004 povesteste cum a distrus un oraş confundând ambiţiile pers Rating:
scroll to top