Dan Tarcea pregăteste un proces împotriva Ministerului Finanţelor şi a Guvernului în scandalul impozitării bacşişului

mainCopreședintele PNL Cluj-Napoca, Dan Tarcea critică dur greşelile comise de Ministerul de Finanţe, ba chiar ia în calcul un eventual proces intentat ministerului cât şi Guvernului pentru eşecul bonului fiscal pentru bacşiş.

“Noua decizie a Guvernului Ponta de anulare, la scurt timp de la impunere, a măsurii de impozitare a bacșișului mai dă o lovitură mediului de afaceri din România. Nu vorbim de prima aiureală fiscală inventată de acest Guvern fără a consulta mediul de afaceri și fără studii serioase de impact care să arate consecinţele sau sustenabilitatea bugetară a măsurilor fiscale avute în vedere. Fie că vorbim despre impozitarea  bacșișului,  fie despre supra-acciza  la  carburanţi  sau taxa  pe stâlp,  chiar  dacă aceste măsuri au fost eliminate la scurt timp de la impunere, ele au produs și produc efecte pentru mediul de afaceri.

În primul rând, prin aceste măsuri se ignoră unul dintre principiile importante ale fiscalităţii, cel care spune ca impozitele trebuie să fie ușor de administrat, ușor de înţeles de către contribuabili, să fie prelevate potrivit unor reguli simple, clare și care să nu dea naștere la interpretări arbitrare – adică la abuz din partea organului de control.

În al doilea rând, acest habarnism al Guvernului nedocumentat când ia măsuri economice face ca predictibilitatea în mediul de afaceri din România să fie zero. Iar acest fapt influenţează pe lângă mediul local și investiţiile străine.

În al treilea rând, cea mai distrugătoare consecinţă asupra mediului de afaceri rămâne raportarea fiscală a firmelelor, plus timpul irosit și banii aruncaţi în buzunarele unor amici de-ai guvernanţilor care aveau la îndemână niște rezerve de registre pe care nu le puteau vinde.

Ca om de afaceri, îmi doresc să luăm măsuri împotriva acestui Guvern. Împreună cu colegii din partid studiem posibilitatea a acţiona colectiv în judecată Ministerul de Finanţe și Guvernul pentru lipsa de respect  faţă  de contribuabil  și  mediul  de  afaceri.  Un  exemplu  la îndemână  este  aberaţia  cu impunerea impozitului pe bacșiș. Nu bine s-au apucat agenţii economici să emită bonuri fiscale pe bacșiș, că guvernaţii  s-au decis să anuleze măsura. Cineva,  însă,  trebuie să dea socoteală pentru timpul pierdut și nu numai pentru obţinerea notificării caietului cu bani personali, pentru banii irosiţi pentru introducera operaţiunii de bacșiș pe casa de marcat șamd. Timpul înseamnă bani, este preţios și consider că nimeni nu are dreptul să își bată joc de timpul și afacerile contribuabilului român așa cum o face, deja de trei ani, acest guvern. Genul acesta de abordare a legilor ca pe un joc de alba-neagra trebuie taxat până încetează” a anuntat Dan Tarcea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.