Despre o iluzie nationala si despre mitocanismul unor suporteri romani

Dupa cum bine stim, modesta echipa nationala de fotbal a Romaniei a pierdut ultimul meci contra modestei reprezentative a Albaniei si bineinteles totodata si sansa de a iesi din grupele Campionatului European de fotbal din Franta. Imediat dupa meci au aparut frustarile, nelipsitele acuze aruncate in stanga si in dreapta si bineinteles vesnica cautare a tapului ispasitor.

Din toata aceasta mocirla romaneasca, care se naste de fiecare data dupa vreun meci important, nu inteleg de ce exista atat de multa suparare si frustare in randul suporterilor romani incat sa se ajunga la jigniri aruncate aiurea precum ca “jucatorii sunt niste javre lamentabile”, “niste penibili”, “niste lesinati”, etc?! Curios este faptul ca in urma cu cateva zile, acesti dragi “suporteri” iubeau nationala de fotbal si erau mandri ca tara noastra este prezenta si ea la Campionatul European de Fotbal. Acest comportament de ghena al “suporterilor” , nu face de cat sa demonstreze inca o data mitocanismul si marlanismul inca prezent in mentalitatea noastra, a romanilor, transmis se pare din generatiile trecute.

Curios este faptul ca acest comportament mojic al suporterilor romani apare de fiecare data cand echipa de fotbal a Romaniei este prezenta intr-o competitie, indiferent de parcursul acesteia. Chiar si in anul 1998 au existat jigniri aduse jucatorilor romani, desi nationala de fotbal a Romaniei a ajuns la Campionatul Mondial din Franta si a trecut de grupe pana in optimi! (Vezi aici VIDEO)

Vesnica fraza: “Ne-ati facut de rusine!“.

Inainte de toate sa ne punem totusi urmatoarele intrebari: a fost vreodata Nationala Romaniei o echipa cu adevarat puternica si cu realizari marete? Am castigat vreun Campionat European? Am castigat vreun Campionat Mondial? Suntem o natie atata de binevazuta si respectata in Europa incat aceasta echipa nationala de fotbal ne-a stricat imaginea si ne-a facut de ras?

Daca ne uitam putin in istoricul nationalei noastre de fotbal inca de la infiintare, din anul 1909 si pana in zilele noastre, adica 107 ani de fotbal, cu greu gasim realizari mari,cu exceptia catorva “iesiri din umbra”:
-Din 20 de editii ale Campionatului Mondial, Romania a fost prezenta doar la 7 dintre ele, iar din aceste 7 prezente doar o singura data a ajuns cel mai departe, adica in sferturi ( anul 1994)

-Din 14 editii ale Campionatului European, Romania a fost prezenta doar la 5 dintre ele, iar din aceste 5 prezente doar o singura data am iesit din grupe si am ajuns pana in sferturi (anul 2000)

Singurele “realizairi” pe care nationala de fotbal a Romaniei le-a avut, au fost sa ajunga in 2 sferturi de finala: o data la Campionatul Mondial si o data la Campionatul European! Aceasta perioada a fost singura “perioada de glorie” a fotbalului romanesc care bineinteles merita tot respectul.

Unde e rusinea?

Rusinea e Olanda care nici macar nu a reusit sa se califice la Campionatul European din acest an, avand jucatori de zeci de milioane de euro, avand castigata o Cupa Europeana si fiind de 3 ori vicecampioana mondiala.

Franta care a fost de 2 ori campioana a Europei si o data campioana la mondiale iar acum presteaza un joc modest, contestat de toata Franta; sa nu mai vorbim de Italia care a fost de 4 ori campioana mondiala si o data campioana a Europei si care la fel are un joc lipsit de stralucire. Asadar ambele foste campioane ale lumii cu jucatori de zeci de milioane de euro au avut jocuri neconvingatoare,  castigand meciurile la limita la acest campionat European.

Rusinea e Brazilia care a fost eliminata de la Copa America, care a fost eliminata de Germania la Campionatul Mondial de fotbal cu 7-1, avand in istoric castigate 3 Cupe ale Americii si 5 cupe mondiale.

Comparandu-ne cu restul tarilor care au avut adevarate performante de-alungul anilor, nationala Romaniei a fost tot timpul o echipa medie, avand  nu mai mult de 2-3 “sclipiri” in 107 ani de fotbal! Asadar, de unde s-au nascut aceste pretentii exagerate ale suporterilor romani si aceste dezamagiri “monumentale”, escaladate mai apoi in jigniri de neam prost !?

Rezultatul?

De ce nu deschidem ochii nici macar acum in al 12-lea ceas?

Echipa nationala pe care am vazut-o cu totii la Euro 2016 este rezulatul unui sistem corupt, pana in maduva oaselor. Acest sistem a generat nonvalori, acest sistem a descurajat talentul in fotbal si a incurajat nontalentul bazat pe furturi, pe nepotisme si favoritisme. Ei sunt rezultatul purouiului ce se coace de 27 de ani in tara noastra si bineinteles in sport. Ei sunt rezultatul conducatorilor din sport, insetati si avizi dupa bani, sufocati de interese, penali si puscariabili. Acesti indivizi au bagat fotbalul romanesc in pamant iar acum am ajuns sa alegem cei mai buni dintre cei mai rai pentru a crea o echipa nationala de fotbal care sa ne reprezinte tara!

De unde putem sa alegem si sa construim o nationala de fotbal a Romaniei, puternica incat sa putem avea pretentii mari? Campionatul nostru intern este complet la pamant, un campionat plin de echipe comunale cu fotbal de maidan, unde “rapidul” nu mai e Rapid, “steaua” nu mai e Steaua, “dinamo” numai e Dinamo! Ce s-a intamplat cu vechea Craiova? Unde e Argesul si UTA de altadata? Unde e fotbalul?

Intr-adevar, orice suporter isi doreste ca echipa preferata sa ajunga cat mai sus, insa daca echipa nu are potential si valoare, totusi de unde se nasc aceste pretentii si aere de superioritateale ale suporterilor ?  De ce umflam mediocrul? De ce vrem sa traim intr-o iluzie si refuzam sa vedem realitatea? De ce sunt de vina intotdeauna jucatorii de fotbal si nu sistemul corupt care i-a generat?

In final  sa ne gandim totusi cine pe cine face de ras, deoarece nu poti sa pacalesti fotbalul la nesfarsit…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.