Dupa doua decenii: Cel mai modern spital de urgență din Cluj este o ruină cu trei etaje, fără geamuri sau uși

Clădirea care ar fi trebuit să primească azi pacienți ai Spitalului de Urgență și care zace în paragină de 21 de ani, ar putea primi o altă utilizare. O ultimă propunere în acest sens vizează realizarea unui cămin de bătrâni, la nivel de discuție între primarul Emil Boc și premierul Dacian Cioloș și viceprim-ministrul Vasile Dîncu. Construcția, începută în 1995, pe un teren de 21.000 de metri pătrați din cartierul clujean Mănăștur, zona Colina, a fost oprită după doar un an, după ce au fost astfel irosiți un milion de lei. Nici până azi clădirea nu a primit o altă utilizare, în condițiile în care termenul de finalizare a lucrării era de patru ani scrie Voceatransilvaniei.

Cel mai modern spital de urgență din Cluj este, după două decenii, o ruină cu trei etaje, fără geamuri sau uși, pictată cu graffiti și măcinată de timp. Iar parcarea din fața clădirii este folosită, în special în timpul verii, de vânzătorii ambulanți.

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj în anul 1994, iar lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani. Proiectul a fost realizat de SC Proiectantul SA Cluj-Napoca şi prevedea un pavilion central şi alte patru pavilioane în jurul acestuia. Investiţia a fost estimată la 750 de milioane de lei.

Proiectul prevedea spații pentru șase secții medicale, cu 210 paturi. Spitalul era menit să deservească și pacienți din alte județe. Iar la Cluj-Napoca, unitățile medicale funcținează într-un sistem pavilionar, cu clădiri separate, uneori aflate chiar la câte o stradă distanță, iar pacientul este nevoit să se deplaseze de la una la alta.

Clădirea ar fi urmat să aibă alte întrebuințări, precum găzduirea Centrului Cultural Transilvania sau a unui campus universtar și a făcut și obiectul unei licitații, în anul 2004, fără însă a stârni interesul vreunui investitor.

Ultima propunere pentru reutilizarea acestei clădiri vizează realizarea unui cămin pentru bătrâni. Adoptarea de către Guvern a hotărârii de trecere în proprietatea municipiului a vechii clădiri abandonate a fost discutată, alături de alte proiecte cu impact local, de primarul Emil Boc, în cadrul întâlnirii instituționale de la Cluj-Napoca, din 4 martie, cu premierul Dacian Cioloș și viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

“Am primit, de principiu, acordul pentru susținerea și realizarea proiectelor menționate, în funcție de specificul fiecăruia”, a precizat primarul Emil Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.