Thursday , 15 November 2018

Home » Din Oraș / Județ » Echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de peste 1 milion de euro, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de peste 1 milion de euro, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

pitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj va fi dotat cu două aparate medicale performante, noi, mai precis cu un angiograf şi un aparat de mamografie – a anunţat, marţi, conducerea spitalului

SCJU-ClujAngiograful, în valoare de 2.916.000 lei (cu TVA), cu garanţie completă pentru 10 ani, şi cu piese incluse, şi aparatul de mamografie, în valoare de 1.580.000 lei (cu TVA), cu garanţie completă pentru 5 ani şi piese incluse, vor fi achiziţionate cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii şi vor fi instalate în Laboratorul de angiografie şi cateterism cardiac şi în Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală.

„După 14 ani de funcţionare, angiograful vechi din dotare este în afara perioadei de suport tehnic, prin urmare nu se poate garanta remedierea defecţiunilor. Deşi, în 2014, s-au alocat peste 200.000 lei pentru reparaţie, aparatul prezintă erori de funcţionare. Echipamentul medical este indispensabil pentru diagnosticul şi tratamentul intervenţional al urgenţelor cardio-vasculare. Anual, de angiograf beneficiază aproximativ 1500 de pacienţi. În plus, spitalul asigură două zile pe săptămînă garda de infarct miocardic acut, cu acoperirea zonei de nord-vest a ţării” – precizează conducerea spitalului.

Potrivit dr Călin Homorodean, de la Secţia Cardiologie II – Intervenţională, angiograful digital nou are o rezoluţie foarte bună a imaginilor, permiţînd un diagnostic precis, cu doze de iradiere mult reduse, faţă de echipamentul folosit anterior. „Avînd la dispoziţie un angiograf modern, pot fi urmărite şi alte direcţii de dezvoltare, cum ar fi proceduri terapeutice valvulare, de implantare a unor proteze valvulare aortice sau reparaţie de valvă mitrală, fără a fi necesară intervenţia chirurgicală pe cord. De asemenea, defectele structurale cardiace pot beneficia de o terapie percutană, mult mai puţin invazivă, în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale pe cord”, declară dr Călin Homorodean, de la Secţia Cardiologie II – Intervenţională, într-un comunicat al SCJU Cluj, remis presei.

Potrivit documentului citat, dotarea cu un mamograf performant a fost necesară  avînd în vedere că, anual, se fac examinări pentru peste 4000  de paciente, iar aparatul existent (din 2001) „şi-a depăşit durata normală de funcţionare, iar cheltuielile de întreţinere sînt substanţiale”.

„Noul mamograf digital va permite efectuarea unor manopere intervenţionale (biopsii mamare şi ganglionare ori localizări preoperatorii ghidate mamografic şi ecografic) şi, prin tehnologia utilizată, diagnosticul va putea fi stabilit cu mai multă precizie şi acurateţe, fapt care va reduce semnificativ incidenţa intervenţiilor chirurgicale şi a rezultatelor fals negative” – precizează conducerea SCJU Cluj. În plus – subliniază dr Cristiana Ciortea, de la Laboratorul radiologie şi imagistică medicală – noul echipament va avea un impact pozitiv şi asupra activităţii de învăţămînt şi formare profesională a studenţilor, medicilor rezidenţi şi a medicilor specialişti care se pregătesc pentru obţinerea atestatului de senologie imagistică.

„Contractual, în termen de 60 de zile lucrătoare de la primirea comenzii ferme, furnizorii se obligă să instaleze şi să pună în funcţiune noile aparate. Pe lîngă cele două aparate de înaltă performanţă, în 2016 spitalul va achiziţiona şi alte echipamente medicale: ecografe de medie şi înaltă performanţă pentru Ginecologie, Cardiologie, Medicină internă, ATI, echipamente RX digitale fixe şi mobile, paturi de ATI, ventilatoare, aparate de anestezie, incubatoare pentru nou-născuţi” – declară managerul SCJU Cluj, dr. ec. Petru Şuşca citat de Făclia.

Echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de peste 1 milion de euro, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Reviewed by on . pitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj va fi dotat cu două aparate medicale performante, noi, mai precis cu un angiograf şi un aparat de mamografie – a anunţat pitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj va fi dotat cu două aparate medicale performante, noi, mai precis cu un angiograf şi un aparat de mamografie – a anunţat Rating:
scroll to top