Wednesday , 16 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Fațada fostului Hotel Continental va fi restaurată! Scurt istoric al faimoasei clădiri

Fațada fostului Hotel Continental va fi restaurată! Scurt istoric al faimoasei clădiri

Clădirea fostului Hotel Continental intră în reparații. Mai precis, este vorba de fațada clădirii, care va fi renovată. Potrivit unei surse, proprietarii dețin autorizație în acest sens, iar lucrările propriu-zise vor începe în decurs de aproximativ două săptămâni.

hotel-continental-cluj

Cladirea fostului Hotel Continental, anul 2015

Clădirea fostului Hotel Continental a reintrat în atenția publică după ce, în decembrie 2015, o bucată de ornament de pe fațada clădirii a căzut în capul unei trecătoare care s-a ales cu capul spart. La acea dată, proprietarii clădirii, cumpărate în 2013 cu 5 milioane de euro, susțin că n-au primit autorizații de la Primărie pentru a interveni. La rândul său, Primăria municipiului a precizat că vina aparține strict proprietarilor, după ce aceștia au primit o serie de amenzi pentru că nu începuseră demersurile pentru reabilitare.

“Avem autorizație emisă în luna ianuarie, mai precis, din 4 ianuarie 2016 și acum ne apucăm de repararea fațadei. Echipa de lucru este la fața locului, se montează schela și în două-trei săptămâni cred că ne și apucăm” au declarat proprietarii, pentru Vocea Transilvaniei.

Scurt istoric al faimoasei clădiri

d435bf94555169133fcfa4683adb16e4 (1)

Fostul Hotel New York, Cluj-Napoca, anii 1900

Inițial pe acest loc a existat hotelul Național, clădire clasicistă cu un singur etaj. Acesta a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York, clădire de colț eclectică. La parterul hotelului a funcționat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară și de presă a orașului.Opera în stil eclectic a lui Lajos Pákei, arhitectul urbanist al oraşului la începutul secolului XX, adăpostea şi un restaurant vestit, precum şi o cafenea frecventată de artişti, ziarişti şi de boema Clujului.

11-Hotel-Continental-Cluj-Napoca2

Fostul Hotel Continental, Cluj-Napoca, anii ’80

În anii 1950 în spaţiile hotelului a funcţionat un cămin studenţesc, iar apoi începând din anii 1960 clădirea a revenit unui alt hotel de lux, sub denumirea de  “Hotel Continental”. În perioada chiar de dinaintea revoluţiei, era locul preferat de întâlnire al scriitorilor clujeni: Ion Mureşan, Ion Cocora, Petru Poantă, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Aurel Ghurghianu, Victor Felea şi al staff-ului tehnic de la U Cluj. Continental este unul dintre locurile care a scris istoria literară a acestui oraş.

 

800px-Kolozsvár_New_York-palota

Fostul Hotel Continental, Cluj-Napoca, anul 2005

În vara anului 2005 hotelul a părăsit clădirea pentru că nu mai făcea faţă standardelor hoteliere, edificiul neavând chiriaş sau funcţie nici în momentul de faţă.Tot in anul 2005, omul de afaceri Dorel Tamaș a cumpărat hotelul Continental prin intermediul companiei Ardeleana din Alba-Iulia, imobilul aparținând anterior companiei bucureștene Continental Hotels. Hotelul a fost preluat cu scopul de a fi transformat în mall insa s-a renuntat la idee. Clădirea  are o suprafață totală de aproximativ 7.200 mp (1.800 mp la sol).

sursa: enciclopediavirtuala.ro

Fațada fostului Hotel Continental va fi restaurată! Scurt istoric al faimoasei clădiri Reviewed by on . Clădirea fostului Hotel Continental intră în reparații. Mai precis, este vorba de fațada clădirii, care va fi renovată. Potrivit unei surse, proprietarii dețin Clădirea fostului Hotel Continental intră în reparații. Mai precis, este vorba de fațada clădirii, care va fi renovată. Potrivit unei surse, proprietarii dețin Rating:
scroll to top