Thursday , 15 November 2018

Home » Naţional » Florian Walter, actionarul Universitatii Cluj a fost arestat: “Nu am fugit, doar am plecat din tara”

Florian Walter, actionarul Universitatii Cluj a fost arestat: “Nu am fugit, doar am plecat din tara”

Omul de afaceri Florian Walter a fost adus in tara, dupa ce a fost localizat in Dubai. Proprietarul companiei Romprest era dat in urmarire internationala din mai 2015, iar autoritatile romane au cerut extradarea omului de afaceri, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare in lipsa, in dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala. 

Florian Walter a ajuns sambata la ora 10.00 la Tribunalul Prahova, unde a fost adus pentru reconfirmarea mandatului de arestare emis in mai 2015.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că la Tribunalul Prahova, omul de afaceri este reprezentat şi de soţia sa, avocat.

Acesta a fost dat in consemn la frontiera in data de 6 mai 2015, iar IGPR a anuntat ulterior ca el a fost localizat in Emiratele Arabe Unite si ca autoritatile au demarat procedurile in vederea extradarii sale in Romania.

La jumatatea lui ianuarie 2016, Tribunalul Prahova, ca instanta de fond, a dispus inceperea judecatii in dosarul Romprest, care vizeaza fapte de evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat.

Printre cei 18 inculpati deferiti justitiei de procurorii DIICOT Ploiesti la inceputul lunii iunie a anului trecut, se afla si unul dintre finantatorii FC Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, compania Romprest Service SA aparand in dosar ca parte responsabila civilmente.

Omul de afaceri Florian Walter este acuzat ca a pus bazele unui grup infractional organizat, format din 23 de persoane, care a desfasurat, in perioada 2012 – 2014, operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip fantoma, fiind retrase in numerar si preluate de Florian Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusa procesului de reciclare.

Walter a fost adus de politie in tara. “Nu am fugit, doar am plecat din tara”, a declarat acesta, pe aeroport, inconjurat de politie.

Asa arata Florian Walter dupa 1 an in care a fost plecat din tara.

foto: sport.ro

Florian Walter, actionarul Universitatii Cluj a fost arestat: “Nu am fugit, doar am plecat din tara” Reviewed by on . Omul de afaceri Florian Walter a fost adus in tara, dupa ce a fost localizat in Dubai. Proprietarul companiei Romprest era dat in urmarire internationala din ma Omul de afaceri Florian Walter a fost adus in tara, dupa ce a fost localizat in Dubai. Proprietarul companiei Romprest era dat in urmarire internationala din ma Rating:
scroll to top