Florin Piersic va primi Premiul pentru Intreaga Cariera la Gala Premiilor Gopo

Actorul Florin Piersic va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a zecea ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 martie la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

florin piersic

Florin Piersic a avut o colaborare prodigioasă, de-a lungul carierei, cu regizorul Ion Popescu-Gopo, al cărui nume îl poartă unul dintre cele mai importante evenimente dedicate valorilor cinematografiei românești.

Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la edițiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru, cât și în cinema și televiziune.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Național din București cu rolul titular în “Discipolul diavolului”. Au urmat roluri principale în “Tragedia optimistă”, “Oameni și șoareci”, “Orfeu în Infern”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Gaițele”, “Logodnicele aterizează la Paris”, “Străini în noapte” sau “Dulcea pasăre a tinereții”.

Debutul cinematografic s-a produs în 1957, cu filmul franco-român “Ciulinii Bărăganului”, scris și regizat de Louis Daquin după un roman de Panait Istrati. Confirmarea a venit, însă, grație unei colaborări ce avea să se întindă pe mai multe decenii: unul dintre actorii preferați ai lui Ioan Popescu-Gopo, Florin Piersic a jucat în nu mai puțin de cinci dintre filmele maestrului, de la roluri de mică întindere — “O poveste ca în basme”, “S-a furat o bombă” sau “Pași spre lună” — până la roluri principale, precum cel subversiv-iconic al prințului visător din “De-aș fi… Harap Alb” sau, mai târziu, cel al Împăratului din “Rămășagul”.

De-a lungul celor cinci decenii de carieră cinematografică, Florin Piersic a putut fi văzut în coproducții internaționale (“Șapte băieți și o ștrengăriță”, “Frumoasele vacanțe”, “Lupta pentru Roma”) și în producții românești aparținând tuturor genurilor cinematografice, de la dramă la comedie și de la filme istorice la filme de suspans, realizate de Savel Stiopul (“Aproape de soare”, “Aventuri la Marea Neagră”, “Agentul straniu”), Francisc Munteanu (“Drum nou”, “Tunelul”, “Roșcovanul”), Mircea Drăgan (“Explozia”, “Frații Jderi”, “Ștefan cel Mare — Vaslui 1475”, “Cuibul salamandrelor”), Sergiu Nicolaescu (“Mihai Viteazul”), Mircea Mureșan (“Pintea”, “O lebădă iarna”), Geo Saizescu (“Eu, tu și Ovidiu”) sau Virgil Calotescu (“Ultima frontieră a morții”, “Rețeaua ‘S'”).

În paralel, actorul și-a consolidat poziția de icon grație rolurilor “Anghel Șaptecai” din seria de filme cu haiduci realizată de Dinu Cocea (“Haiducii lui Șaptecai”, “Săptămâna nebunilor”, “Zestrea domniței Ralu”) și “Mărgelatu” din filmele de aventuri “Trandafirul galben”, “Drumul oaselor”, “Misterele Bucureștilor”, “Masca de argint”, “Totul se plătește”, “Colierul de turcoaze”.

Cele mai recente roluri făcute pentru marele ecran au fost cele din producțiile experimentale și independente “Fix Alert” și “Eminescu versus Eminem” realizate de Florin Piersic Jr.

Cea de-a zecea ediție a Galei Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications, co-organizatori fiind Primăria Municipiului București, Centrul de Creație, Artă și Tradiției al Municipiului București, Teatrul Național “I. L. Caragiale”.

Sursa: Monitorulcj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.