Friday , 18 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » FOTO: Salina Turda deschide o nouă mină publicului. Ce poţi vedea acolo

FOTO: Salina Turda deschide o nouă mină publicului. Ce poţi vedea acolo

May 4, 2016 9:05 am by: A+ / A-

O nouă mină s-a deschis la Salina Turda. Este vorba despre Mina Ghizela în care se păstrează urme ale lucrărilor de deschidere a unei exploatări de tip trapezoidal la Salina Turda.

Aici, turiștii pot păși pe cristale de sare, pot admira stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice.

Până nu demult, despre Mina Ghizela se amintea doar în pliantul oferit împreună cu biletul de intrare. Frumusețea ei putea fi admirată în câteva fotografii vechi postate pe internet.

Acum însă, mai exact de la începutul acestui an, Mina Ghizela este atracția vizitatorilor Salinei Turda. Este mina în care se păstrează urme ale lucrărilor de deschidere a unei exploatări de tip trapezoidal la Salina Turda.

Turistii pot vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare și organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină.
Mina Ghizela a fost proiectată în același sistem ca și mina Rudolf, însă, în urma închiderii exploatării sării în anul 1932, a rămas în stadiul de lucrări de pregătire a exploatării.
Spectacolul pe care îl oferă mina este completat de depuneri unice de sare stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice. (Tudor Bodea, șef serviciu turism la Salina Turda)

Accesul turistilor în mina Ghizela se va face de două ori pe zi, la ora 11 și la ora 14 prin achitarea a 10 lei, suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însoțite de ghid.
Accesul în mina Ghizela se face exclusiv pe scări.

Sursa: RadioCluj

FOTO: Salina Turda deschide o nouă mină publicului. Ce poţi vedea acolo Reviewed by on . O nouă mină s-a deschis la Salina Turda. Este vorba despre Mina Ghizela în care se păstrează urme ale lucrărilor de deschidere a unei exploatări de tip trapezoi O nouă mină s-a deschis la Salina Turda. Este vorba despre Mina Ghizela în care se păstrează urme ale lucrărilor de deschidere a unei exploatări de tip trapezoi Rating: 0
scroll to top