Ghidul Legii Antifumat: unde se mai poate fuma de azi si care sunt amenzile daca incalcati legea

De astazi, fumatul va fi interzis prin lege in toate spatiile publice inchise din Romania, cu 2 exceptii: inchisorile si locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor.

Ce inseamna un spatiu public inchis?

Potrivit guvernului, este acel spatiu cu un acoperis, delimitat de cel putin doi pereti. Guvernul spune ca nu conteaza daca peretii sunt din caramida, lemn sau chiar folii de plastic. Indiferent de materialele folosite, spatiul este considerat public si inchis. In traducere libera nu mai aveti voie sa fumati la birou si in institutiile publice.

Fumatul este interzis si in baruri sau restaurante, discoteci sau pizerii. Pe lista intra si magazinele sau mall-urile care au avut pana acum locuri special amenajate. Fumatul este interzis si in spatiile comune ale cladirilor in care locuiti.

Politistii de la rutiera vor avea mult de furca. Potrivit guvernului, este permis fumatul in masina personala, dar nu si in masina de serviciu sau in taxiuri. Greu, insa, de facut diferenta in trafic.

Nu se mai poate fuma pe peroane sau in refugii inchise cum este de exemplu aceasta statie de autobuz. Aici nu putem aprinde tigara pentru ca are 2 pereti si acoperisi. Daca vrem sa facem acest lucru, trebuie sa pasim in afara statiei.

Guvernul le recomanda administratorilor de cladiri sa afiseze acest indicator cu fumatul interzis care sa contina si numerele sectiilor de politie unde pot fi anuntate incalcarile legii antifumat. Pompierii fac apel la toata lumea sa nu sune la 112, pentru a nu supra-aglomera aceasta linie de urgenta la care sunt anuntate incidentele grave.

Infografic

Sesizarile privind faptele prevazute de Legea nr. 15/2016 se fac catre Politia Locala sau catre structurile MAI, mai sus mentionate. Recomandam cetatenilor ca sesizarile privind eventualele contraventii privind fumatul in spatiile nepermise de lege sa nu se faca la numarul de urgenta 112, aceasta linie fiind destinata exclusiv urgentelor si situatiilor care pun in pericol viata, integritatea corporala sau bunurile oamenilor.

Atentionam asupra responsabilitatii persoanelor juridice cu privire la obligatiile pe care le au pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spatiilor publice inchise cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.”, se mai arata in comunicatul MAI.

Fumatul va fi interzis complet, nu doar restrans, in toate spatiile publice inchise, precum si in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii (chiar si cele in aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, in unitatile de invatamant si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, nu doar in unitatile sanitare si in mijloacele de transport in comun, asa cum prevede legea acum.

Lista spatiilor inchise in care fumatul este INTERZIS
• Baruri
• Discoteci
• Restaurante
• Cafenele
• Piscine
• Patinoar
• Spatii inchise de la locul de munca – inclusiv balcoanele/terasele care au de cel putin doi pereti.
• Locurile de joaca pentru copii, chiar si cele in aer liber
• Unitati de invatamanat
• Unitati destinate protectiei si asistentei copilului
• Unitati sanitare
• Curtea spitalelor, a scolilor si a primariilor
• Mijloace de transport in comun
• Statia de autobuz

Fumatul va fi PERMIS in:
• Celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.
• Camerele special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale.

Sanctiuni:
• Persoanele fizice:
amenda de la 100 lei la 500 lei
• Persoane juridica:
– Prima abatere: Amenda de 5.000 lei
– A doua abatere: amenda de 10.000 de lei, la care se adauga suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la aplicarea acestei sanctiuni.
– A treia abatere: amenda de 15.000 de lei, la care se adauga inchiderea unitatii.

Ghid de informare, realizat de Guvern
Premierul Dacian Ciolos a anuntat, miercuri, ca Executivul a pregatit un ghid de informare care explica modul in care se aplica legea antifumat si care poate fi consultat de institutiile si companiile interesate. “Asa cum am promis, Guvernul a pregatit si un ghid de informare, care explica modul in care se aplica legea si care sunt procedurile pentru cei doritori, pentru institutiile sau companiile interesate. Acest ghid va fi disponibil online“, a precizat Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.