Wednesday , 12 December 2018

Home » Din Oraș / Județ » Imagini Dezolante: Despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca si cum sa te intorci in timp!

Imagini Dezolante: Despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca si cum sa te intorci in timp!

 

Situatia spitalelor publice din Romania este una binecunoscuta tuturor. Tot mai des auzim prin jurul nostru: “Mai bine mergem la privat”. Conditiile derizorii care se gasesc si se regasesc de fiecare data in spitalele de stat din Romania, sunt sub orice critica. Defapt in astfel de conditii orice critica oricat ar fi de constructiva sau orice dialog, devine inutil.

Este surprinzator faptul ca in anul 2016, cand stiinta si tehnologia au ajuns la cele mai inalte cote in lume si toate tarile civilizate incearca sa ofere cetatenilor conditii de trai cat mai moderne si mai civilizate, totusi una dintre tarile Europene inca este scufundata in noroi si inca a ramas in era comunista dar nimanui nu-i pasa. Este si mai surprinzator faptul ca in renumitul oras de pe Somes, in Capitala Transilvaniei, care recent a fost si Capitala Europeana a Tineretului si care se doreste a fi Capitala Europeana a Culturii, inca mai are de trecut o groaza de examene, mai ales pe cel  de sanatate.

12571264_936877639681802_397472221_nSa luam cazul spectaculos al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Clinica Medicala 1 din Cluj Napoca; care in mod normal ar trebui sa fie oglinda sistemului de sanatate din Cluj Napoca. Atunci cand intri in cladire, practic te intorci in timp si cu fiecare pas, incepi sa iti pui tot mai multe intrebari. Cum se face ca astfel de spitale unde se primesc si se trateaza cazurile de urgente majore, au trecut totusi examenul in primul rand la capitolul igiena? Cum se face ca masurile menite pentru a pastra sanatatea pacientilor sunt sub orice critica si nimeni nu are nici cel mai mic interes de imbunatatirea a situatiei; cu toate ca suntem un stat si un oras European!?

Incetul cu incetul apare o frica… o frica sa nu te imbolnavesti mai rau!

 

 

Chiar “fruntasul clasei” care ar trebui sa ofere si celoralti “colegi” un exemplu, este atat de ridicol!?

Dupa haoticul sistem de primire si gestionare al pacientilor si in general al cazurilor de urgenta, astepti pe straniul coridor al spitalului minute, zeci de minute si ore, ca intr-un final sa fi preluat de un doctor, un om care speri din suflet sa te inteleaga si totusi sa nu te trateze ca pe o oaie din turma. Totul pare in zadar insa, deoarece aerul de superioaritate al asistentelor si arogantele medicilor care le intalnesti de la primul pas in cabinet, te aduc cu picioarele pe pamant. Foarte rar se intampla ca un pacient, mai ales unul in varsta, sa nu fie luat peste picior sau sa nu ii fie dat un raspuns rautacios si superficial.

Trecand mai departe de oribila intampinare, te vor astepta camerele, care la randul lor nu sunt tocmai ospitaliere cu primirea ta. Aici deja vei incepe sa te intrebi probabil daca nu cumva totul este regizat si daca totusi nu faci parte dintr-un film horror sau o tragicomedie!? Dupa care vei mai observa si alti pacienti care la randul lor fac fata cu greu realitatii crunte intalnite aici, iar apoi incetul cu incetul revii la realitate.

12571096_936877629681803_59420815_n

Curios este faptul ca noi ca si cetateni ai acestui frumos oras, avem anumite dari catre stat, din care speram totusi sa ne fie oferit macar un minim de conditii, insa nici vorba de asa ceva. Sau poate darile noastre catre stat inca nu au ajuns la dansii politicieni sau poate platim prea putin? O explicatie trebuie sa existe!

Este destul crunt sa vezi ca pana si o cada de dus arata ca un loc unde iti poti aduce linistit porcul sau vaca la spalat. Oricum igieana cu siguranta nu este un atu al spitalelor din Romania, adica daca nu sunt bani, automat nimanui nu ii pasa de nimic din jur si mai ales de ordine si igiena!

 

 

 

12571096_936877646348468_54530338_n

Prin geamul, pe jumatate chituit care este posibil sa fie acelasi de acum 40 de ani si probabil va intra in curand in patrimoniul cultural al statului, se strecoara frigul iernii, care te face sa te trezesti daca cumva ai intrat in sevraj.

De restul ambientei nu cred ca mai are rost sa vorbim, cu siguranta ne-am intors in timp.

Daca toate acestea din pacate va trebui sa le induri intr-un spital din Cluj-Napoca, obosit si extenuat probabil de problema de sanatate pe care o intampini, cum vei face fata sistemului de sanatate intr-un oras mai mic, unde cu totii stim ca situatia acolo depaseste orice imaginatie!?

Nu stiu daca spaga mai ajuta in aceasta situatie?!

 

Totusi vreau sa inchei prin cuvintele uni pacient de varsta a treia, de pe coridorul spitalului: “Sa te fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti in Romania!”

 

Imagini Dezolante: Despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj Napoca si cum sa te intorci in timp! Reviewed by on .   Situatia spitalelor publice din Romania este una binecunoscuta tuturor. Tot mai des auzim prin jurul nostru: "Mai bine mergem la privat". Conditiile deri   Situatia spitalelor publice din Romania este una binecunoscuta tuturor. Tot mai des auzim prin jurul nostru: "Mai bine mergem la privat". Conditiile deri Rating:
scroll to top