Friday , 18 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » INEDIT: Cluj-Napoca într-o înregistrare video din anul 1930! Regele Carol al II-lea alături de Regina Maria în vizită la Cluj!

INEDIT: Cluj-Napoca într-o înregistrare video din anul 1930! Regele Carol al II-lea alături de Regina Maria în vizită la Cluj!

 

Pe siteul British Pathe, liderul mondial de resurse multimedia care dispune de o arhivă bogată de reportaje şi documentare realizate între anii 1910 şi  1970 în întreaga lumea, se pare că regaseşte şi o înregistrare, cu imagini de la vizita în Cluj-Napoca a Regelui Carol al II-lea alături de Regina Maria, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Universităţii Babeş-Bolyai. 
Imaginile din arhiva British Pathé redau Biserica SfântulMihai, statuia lui Matei Corvin şi actuala Piaţa Uniri din Cuj. În imagini regele Carol al II-lea este filmat alături de Regina Maria, cel mai probabil ieşind din Universitatea Babes Bolyai si care mai apoi se observă că îl salută cu o strângere de mâna pe distinsul Emil Racoviţă, rectorul universităţii, din anul 1930.
EmilRacovita

În imagini se mai observă şi parada în onoarea regelui, desfăşurată pe vechiul stadion din lemn al Clujului, actualul loc al Cluj Arenei.

Pe 30 iunie 2014 conducerea Universității Babeș-Bolyai a dezvelit placa privind istoria Colegiului Academic al UBB, clădire ridicată și inaugurată la inițiativa Regelui Carol al II-lea.

Clădirea a fost inaugurată în data de 13 iunie 1937, în prezenţa Regelui Carol II, a membrilor Guvernului şi a altor oficialităţi locale şi centrale. De altfel, clădirea a şi primit numele de COLEGIUL ACADEMIC CAROL AL II-LEA, regelui fiindu-i decernat, cu aceeaşi ocazie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii clujene.

Mai jos puteţi urmări filmarea din anul 1930:

SAU PUTEŢI DA CLICK PE IMAGINE

PENTRU A ACCESA LINKUL DIRECT CĂTRE VIDEO, DE PE SITE-UL BRITISHPATHE.COM

video

INEDIT: Cluj-Napoca într-o înregistrare video din anul 1930! Regele Carol al II-lea alături de Regina Maria în vizită la Cluj! Reviewed by on .   Pe siteul British Pathe, liderul mondial de resurse multimedia care dispune de o arhivă bogată de reportaje şi documentare realizate între anii 1910 şi     Pe siteul British Pathe, liderul mondial de resurse multimedia care dispune de o arhivă bogată de reportaje şi documentare realizate între anii 1910 şi   Rating:
scroll to top