Saturday , 19 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Județele Brasov, Cluj și Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România. Cum arată economia în 2016

Județele Brasov, Cluj și Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România. Cum arată economia în 2016

Județele Brașov, Cluj si Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creștere economica la nivel national, de 5,7%, iar în acest an prognoza este și mai favorabilă pentru aceste zone.

Productivitate

În ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor, indicator ce denotă productivitatea unei regiuni, acesta depăşete 10.000 de euro în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti. Judeţele în cauză sunt cei mai mari poli de dezvoltare ai României, respectiv Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Constanţa.

La coada clasamentului se află cinci judeţe unde PIB-ul pe cap de locuitor nu depăşeşte 5.000 de euro. Trei dintre acestea sunt în regiunea de nord-est (Neamţ, Botoşani şi Vaslui).

harta-judete-cnp-resize

Piaţa muncii

CNP estimează că unu din zece vasluieli şi teleormăneni nu va avea un loc de muncă în 2016. Cea mai mică rată a şomajului de la nivel naţional se va înregistra în Timiş, de 1,4%.

La nivel naţional, rata şomajului ar urma să coboare la 4,8% în 2016. Doar 17 judeţele din ţară ar urma să aibă un şomaj mai mic de acest nivel.

Numărul mediu de salariaţi va creşte în toate judeţele din ţară. Cel mai puţin se vor majora colectivele de salariaţi din Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa.

La polul opus se află judeţul Covasna, unde numărul mediu de salariaţi va creşte cu 4,8%. Chiar şi aşa, în 2016, numărul mediu de salariaţi din Covasna va continua să fie unul dintre cele mai mici de la nivel naţional, de circa 49.500 de persoane.

Salarii

Cele mai bine plătite locuri de muncă vor continua să fie cele din regiunea Bucureşti-Ilfov. În alte trei judeţe din ţară, salariul mediu net va depăşi 2.000 de lei pe lună – Argeş, Timiş şi Cluj. Cele mai mici salarii vor fi plătite de angajatorii din Harghita – 1.317 lei. De altfel, salariile din Harghita sunt şi cele care vor consemna cea mai redusă creştere în 2016, de 4,8%.

Angajaţii din Maramureş şi cei din Olt se vor bucura de cele mai ample creşteri salariale, de 8,6% respectiv 8,4%, reiese din estimările CNP, citat de cursdeguvernare.

Principalii indicatori economici pentru fiecare județ :

cnp-prog-toamna

Sursă: Comisia Naţională de Prognoză (CNP)

Județele Brasov, Cluj și Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România. Cum arată economia în 2016 Reviewed by on . Județele Brașov, Cluj si Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creștere economica la nivel national, d Județele Brașov, Cluj si Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creștere economica la nivel national, d Rating:
scroll to top