La o luna de la incidentul aviatic, s-au facut publice motivele pentru care avionul Blue Air a iesit de pe pista !

 

Au apărut primele clarificari despre cauzele care au dus la ieşirea de pe pistă a unei aeronave Blue Air la începutul acestui an pe aeroportul din Cluj Napoca. Potrivit investigatorilor de la CIAS, condiţiile meteo nefavorabile au jucat un rol crucial în acel incident aviatic. În plus, mai spun investigatorii, aeronava avea suficient combustibil la bord, informează Digi24.

Concluziile CIAS:

aterizare cj„Aterizarea pe aeroportul Cluj s-a produs la ora 08:00, în condiţii de ninsoare, cu pista contaminată cu zăpadă umedă, vizibilitatea 1000 m, vânt din direcţia 90⁰ cu intensitate de 3 kt (5,5 km/h), factor de frânare mediu, RWY 25 (pista în serviciu pe direcţia de 250⁰). La altitudinea de 3000 ft (914,4 m) aeronava a zburat în coborâre, stabil, utilizând sistemul de ghidare la aterizare ILS.

La înălţimea de aproximativ 800 ft (243,8 m) echipajul a observat clar luminile firului director al pistei şi la înălţimea de aproximativ 650-700 ft (198,12-213,3 m) comandantul de echipaj a trecut la pilotarea manuală a aeronavei (pilotul automat şi controlul automat al tracţiunii motoarelor decuplate).

La înălţimea de 50 ft (15,2 m), înălţime obligatorie şi care corespunde în general cu poziţia avionului la pragul pistei, echipajul a văzut luminile de balizaj ale axului pistei, dar nu a observat luminile de balizaj ale pragului pistei.

Aeronava a luat contact lin cu pista și imediat după aceea comandantul a acţionat reversoarele de tracţiune, manevră care asigură reducerea vitezei cu ajutorul motoarelor. Forţa de decelerare a fost constantă până când reversoarele nu au mai avut efect (la o viteză sub 60 kt (111,12 km/h)).
În ultima parte a rulajului frânarea a fost executată manual, dar viteza nu s-a redus suficient pentru a opri aeronava pe suprafaţa betonată a pistei. Aeronava s-a oprit în partea laterală dreapta faţă de axul pistei, în imediata apropiere a capătului acesteia.

Se conturează faptul că un factor favorizant care a dus la producerea incidentului au fost condițiile meteorologice din timpul efectuării aterizării.”

RRA

Foto: Citynews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.