Lordul Janis ii face pe angajati “handicapati oligofreni”. ITM Cluj tolereaza abuzurile lui Adi Munteanu de ani de zile.

adi_minteanu_0 Un grup de angajati a decis sa vorbeasca sub anonimat despre abuzurile la care sunt supusi si despre felul in care grupul de firme Janis se invarte pe langa lege.

“Vă scriu aceste rânduri reprezentând colectivul de angajaţi care lucrează la Janis Grup – un grup care curprinde 58 de firme care fentează autorităţile şi nu plătesc impozite şi taxe către stat jonglând cu legea după bunul lor plac – în această privinţă nu deţin dovezi însă lucrând acolo afli multe lucruri, faptul că nu deţin aviz de funcţionare pentru că au nevoie de acordul tuturor vecinilor, dar fiindcă procesul se judecă în continuare ei îşi desfăşoară activitatea nestingheriţi, fără ca Sanepidul sau Protecţia Consumatorului să vină în control măcar o dată în cei 4 ani în care lucrez eu acolo, iar cei de la ITM nici măcar nu se obosesc să verifice plângerile”, scrie un angajat care a decis să-şi păstreze anonimatul.

Adrian Munteanu, cel care nu apare in actele de la Registrul Comertului, dar conduce efectiv firmele, este acuzat ca nu respectă prevederile din contractul colectiv de muncă, adică dreptul la salarizare pentru munca depusă, dreptul la egalitate de şanse şi de tratament, precum şi plata orelor suplimentare şi a sporului de noapte.

“Nici eu şi nici colegii mei nu ne-am mai primit salariile de vreo două luni şi trăim cu frica că am putea fi daţi afară oricând, fără a primi măcar un ban, după cum au păţit mulţi dintre colegii noştri, care chiar dacă au făcut plângeri la ITM nu sau concretizat şi au rămas fără plata salariilor restante pe 2 luni pentru că au fost concediaţi pe motive banale, cum ar fi faptul că patronului Adrian Munteanu i-au turnat mai mult vin în pahar sau nu erau scrumiere pe toate mesele, sau erau lumânări stinse în sală”, spun angajatii Janis.

Nobilul Munteanu fata cu sclavii Janis: handicapatilor, nenorocitilor, magarilor, oligofrenilor

“Domnul Adrian Munteanu care se promovează ca fiind un clasic şi un om de cultură, nu are nici cel mai mic gram de respect faţă de angajaţii săi, majoritatea discuţiilor pe care acesta le are cu noi se rezumă la jigniri aduse nouă pentru motive banale cum ar fi că muzica merge prea încet, nu sunt pornite climele, nu sunt suficiente meniuri, chestii care nu ţin neapărat de datoria noastră. Suntem făcuţi în toate felurile şi citez: ‘handicapaţi’, ‘oligofreni’, ‘dobitoc sinistru’, ‘boi’, ‘măgari’, ‘**tu-vă în aripă’, plus multe altele”,

ITM Cluj il lasa pe Munteanu in pace. De ce oare?

Un lucru curios ne-a fost sesizat tot aseara de alt fost angajat: “Am fost fortat sa imi dau demisia, de fapt, am fost concediat. Cand m-am dus la ITM pentru a-mi scoate fisa cu activitatea de salariat, eram incadrat ca ingrijitor de copii. Stiu sigur ca alti colegi au facut sesizari la ITM, dar cei de acolo il acopera. Nu exista lege in tara asta?

janis1
janis2
janis3
janis4jansi5

Adi Munteanu, un sir lung de scandaluri

Nu e prima data cand Munteanu are probleme cu angajatii. In septembrie 2011, 12 barmani si-au dat demisia in bloc:
“Am plecat 12 angajati in total, in principal din cauza patronului Adrian Munteanu. Cu Sorin Opris nu a avut nimic de-a face. Supararile sunt mai vechi si constau in principal din faptul ca au fost concediati oameni vechi si buni fara niciun motiv substantial. Au fost dati afara pentru ca vinul alb nu era rece, cu toate ca a fost adus in bar de 20 de minute, deci se cauta nod in papura. Sambata seara s-au adunat cativa colegi, 5 la numar, care au vrut sa discute cu patronul. Adrian Munteanu a refuzat sa ii vada fata in fata si le-atransmis prin sefa de sala ca sunt concediati. Atunci, unul dintre ei a venit la mine si mi-a spus ce s-a intamplat si am decis sa ne dam cu totii demisia. Am plecat 12 barmani si i-am lasat balta”, a povestit unul dintre cei implicati in scandal, dar care a vrut sa isi pastreze anonimatul.

Munteanu are in palmares si o serie de ghinioane suspecte: i-au ars de foarte multe ori cluburile. My Way a ars chiar in prima zi de inaugurare, in 6 decembrie 2008, si apoi a mai ars o data 6 luni mai tarziu, in 5 mai 2009. Un alt incendiu de proportii a avut loc in 28 martie 2010, cand Janis Stuf a ars din temelii. O declaratie interesanta a dat atunci pentru ziarul Adevarul domnul Andrei Biris, purtatorul de cuvant al ISU Cluj care a spus ca incendiul le-a fost semnalat de locuitorii din casele aflate in vecinatate, nu de angajati si nu in momentul declansarii incendiului, ci dupa 2 ore de la izbucnirea lui.

Munteanu a facut si 3 ani de inchisoare pentru inselaciune. A incercat sa fuga

Adrian Munteanu de la Janis a avut probleme serioase cu legea, fiind inchis pentru inselaciune in anul 2005, asa cum arata ziarul Adevarul. Un episod interesant din timpul detentiei a avut loc in 2007 cand Munteanu a cerut sa fie eliberat pe motiv ca are probleme in familie si a primit aceasta aprobare temporara, dar nu s-a mai intors la Gherla fiind mai apoi cautat si gasit de politistii de la Investigatii Criminale care l-au readus la Gherla pe Munteanu, cel care credea ca se poate sustrage de la executarea pedepsei. Din acel moment, el a mai stat un an dupa gratii, fiind eliberat in 2008.
jansi6

O constelatie de firme ciudate, cu profit suspect de mic

Adrian Munteanu a dezvoltat de-a lungul timpului o adevarata armata de SRL-uri, multe neplatitoare de TVA, care au cateva caracteristici comune. Cele mai multe dintre ele au ca actionar pe doamna Maria Florescu, mama lui Adrian Munteanu, multe SRL-uri nu depasesc 130 000 de euro cifra de afaceri pe an, toate au datorii, unele insemnate, si profituri ridicole.
janis6
janis7
Ce spune Adrian Munteanu despre acuzatiile angajatilor

“Sunt de-a dreptul flatat ca un segment al presei locale este atat de preocupat de subiectul “Janis” si indeosebi de persoana subsemnatului, si ii multumesc pentru publicitatea pe care ne-o face. Chiar si cea negativa e binevenita, e tot reclama, mai ales atunci cand cea pozitiva (platita) lipseste… Subliniez, e vorba de articole scrise in urma unor “sesizari”.

Saptamana Mare, a Patimilor, a inceput cu un articol caraghios, apreciat just de marea majoritate a comentatorilor, din care reiese limpede, in esenta, ca eu, ca un nebun ce sunt, imi pun non-stop la dispozitie numarul personal tuturor clientilor care au de reclamat ceva, le si raspund, cat pot de concis, si nu formal, inclusiv duminica seara, deci IMI PASA mult de serviciile noastre, de clienti si, in general, de tot ce se intampla in localuri.

Nu s-a terminat bine Vinerea Mare si atacurile continua cu o abjectie, la fel de caraghioasa, dar si cvasi-mincinoasa. De data aceasta il avem ca reclamagiu pe celebrul personaj “angajatul anonim”, autointitulat “grup”, care reproduce niste pasaje “captate” de pe facebook si o inregistrare dubioasa si vaga, “cu camera ascunsa” (sic!), in care cineva -se presupune ca eu- rosteste la un moment dat infamul cuvant “dobitoc”.

Grupul Janis are peste 100 de angajati, toti cu forme legale, lucru certificat de NENUMARATELE CONTROALE de la ITM si alte organe, care se desfasoara mai mult decat periodic si care au descoperit si neregularitati, aplicand amenzi, dar nu pe chestiuni ” de fond” (munca la negru etc). Am avut multe controale de la Sanepid si de la OPC, chiar la inceputul acestei saptamni, concluziile fiind, in principal, pozitive, neidentificandu-se importante abateri.

Desi nu trebuie sa justific astfel de chestiuni in public, eschivarea ar induce senzatia ca e ceva adevarat. “Adevarul” pe care il sustin reclamagii este atat de trunchiat si de distorsionat, incat sfarseste prin a fi o minciuna ticaloasa. E adevarat ca exista o intarziere a platii salariilor, din motive obiective, luna aceasta platindu-se salarii din februarie, in loc de martie. Dar platile se fac regulat. Nu mai demult de joi toti angajatii primind bani, in mod firesc. Imi doresc din tot sufletul ca in toate firmele din tara acesta sa se plateasca salariile cu mare precizie, iar noi sa fim, la capitolul acesta, oaia neagra a economiei.

Adaug amanunte relevante pentru tabloul real si complet: la noi fiecare salariat beneficiaza de o MASA GRATUITA zilnic, un meniu complet, din mancarea cea buna din care mananca si clientii si noi, de posibilitate de a cumpara pe credit orice alta mancare sau produse de bar ( inclusiv tigari!), de plata cu prioritate a unor avansuri de fiecare data cand cineva are o problema personala, si, esential, de un program de lucru legal, omenesc, aceasta insemnand nedapasirea numarului de ore de munca legal pe luna, de cel putin doua zile libere pe saptamana, de ture de max 10-12 ore/zi. De asemenea, salariul se calculeaza la ora, si nu la luna sau zi, si este salariul corect, al pietei.

Alt detaliu: “tipsul” revine in totalitate, zilnic, angajatilor. Cei care au idee macar cum e in alte parti pot face diferenta enorma intre felul in care sunt tratati angajatii nostri si practica curenta in domeniu, unde turele de 14-16-18 ore pe zi (250 sau peste, pe luna) sunt la ordinea zilei, salariile sunt -in mod inselator si nelegal- negociate pe luna si nu pe ora lucrata (ceea ce duce automat la abuzuri in privinta numarului total de ore), de multe ori ciubucul este luat (e adevarat!) salariatilor, total sau partial, si, in general, nici vorba de mese gratuite sau de alte facilitati, ca cele enumerate, reale si verificabile. Toate acestea sunt lucruri firesti, iar noi cerem in schimb doar ca personalul sa-si faca treba conform regulile generale ale domeniului si celor specifice localurilor noastre.

Lucrul acesta se intampla, in general, cei mai multi dntre angajati avand o atitudine corecta, si avem multi salariati care lucreaza de ani de zile la noi (chiar si de 5-6), lucru mai rar, tinand cont de lipsa de stabilitate a fortei de munca in bransa aceasta, dar exista, intotdeauana, o minoritate semnificativa de lenesi, de hoti, de persoane carara nu le place nici munca, nici disciplina, si care-si bat efectiv joc de clienti si de toata munca noastra! Cu acestia in urma eu sunt intr-un permanent razboi, si am dat afara zeci/sute (in 7 ani) de astfel de nemernici care au fost prinsi vanzand fara bon, inseland la masuratoare sau la rest, sau batjocorindu-si clientii in fel si chip! Toleranta mea este zero fata de aceste scursuri umane, iar limbajul meu colorat, bine-cunoscut, este doar un paliativ. Adesea, pentru a nu concedia pe loc un astfel de specimen, prefer sa ma descarc nervos, fara insa a depasi niciodata o limita.

E gresit, stiu, imi pare rau, nu sunt perfect, iar nervii mei nu sunt de otel. In capitalismul real esti prima oara concediat, rapid, nu se oboseste nimeni sa-ti mai dea o sansa, sau sa te ierte cu o banala injuratura. De asemenea, niciodata nu am concediat pe cineva (doar) pentru motivele aratate in “plangere”, este stupid, ilogic sa si crezi asa ceva! Asa sa-mi ajute Dumnezeu! Asa cum se poate vedea si din pasajele redate, de pe facebook, publice, e vorba de REGULI, dincolo de nota exotica, poate, a exprimarii. Reguli mai mult sau mai putin importante, luate in parte, dar care fiecare are importanta ei, si toate duc la realizarea unei bune servirii a clientului, scopul si menirea noastra. Acest lucru nu se intampla de fiecare data exclusiv din cauza acelei categorii inguste de nesimtiti de angajati care nu vor, efectiv, sa inteleaga care e rostul lor si ne aduc, tuturor (clienti, patronat, ceilalti angajati) mari prejudicii.

Asa cum nimeni nu-i obliga sa vina, sa stea sau sa “suporte” nimic, nici pe noi nu ne obliga nimeni sa le suportam netrebnicia! Aceia dintre dumneavoastra care au avut angajati, mai ales tineri din ziua de azi, ma vor intelege, chiar daca nu ma vor aproba. Restul, care habar n-au ce inseamna sa dai de lucru la peste 100 de oameni, si sa-i si educi, sau nu vor sa stie, orbiti de ura lor viscerala fata de intreprinzatori sau fata de Janis si de subsemnatul (unii au motive reale, din punctul lor de vedere, sutele de concediati si tot anturajul lor, concurenta etc), nu vor intelege sau vor mima indignati acest lucru. Tuturor, un gand bun si Sarbatori fericite! Dumnezeu sa va ajute!”, sustine Adrian Munteanu, in dreptul la replica trimis pentru grupul Janis. sursa stire: ziaredecj.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.