Sunday , 16 December 2018

Home » Politică » Loredana Cozea|TSD: „Turda are nevoie de o schimbare, de o gândire de stânga”

Loredana Cozea|TSD: „Turda are nevoie de o schimbare, de o gândire de stânga”

10346390_10154236901790171_4216410265336065925_nLoredana Cozea este cel mai nou presedinte al unei organizatii de tineret, social-democrate din Cluj, după un mandat consistent in activitate al Gianinei Ciobanca, recent aleasa presedinte al OFSD Turda. Avocatul turdean are in fata o misiune foarte frumoasa, de a continua proiectele deja începute dar si provocarea de a demara proiecte noi, utile locuitorilor din Turda.

Loredana a avut amabilitatea sa ne răspunda la mai multe intrebari:

Cluj Media: Loredana ai deja in palmares doua mandate de secretar general al TSD Turda, apoi a urmat aceasta noua responsabilitate, sa conduci cea mai importanta organizatie de tineret din Turda. Te rog sa ne spui cateva cuvinte despre istoria ta in TSD Turda: Cand ai intrat in politica, de ce ai ales PSD-TSD? Ti-a recomandat cineva doctrina social-democrata sau a fost decizie personala?

Loredana Cozea: Dorinta de a intra in PSD si a face astfel cunostinta cu lumea politica s-a materializat in anul 2007, cand m-am decis ca doresc sa ma implic mai mult in problemele comunitatii locale. Cu toate ca aveam doar 17 ani la acel moment si nu eram un membru deplin al PSD/TSD ci doar un simpatizant, am participat la numeroase actiuni care mi-au confirmat ca am facut alegerea corecta, motiv pentru care am continuat in a participa la activitatile organizatiei TSD Turda. Nu stiu cat am ales eu PSD-ul sau m-a ales el pe mine intrucat familia mea a imbratisat doctrina social-democrata, doctrina pe care mi-au insuflat-o si mie. De cand eram mica am auzit discutandu-se foarte mult pe marginea politicii si a temelor de interes national sau local si incet, incet am fost captata si eu de aceste subiecte, motiv pentru care am inceput sa ma documentez pentru a-mi forma o opinie personala.

Treptat, am inceput sa particip si eu la acele discutii, moment in care am realizat ca imi place aceasta lume si ca doresc sa ma implic activ, sa reusesc sa aduc si eu o contributie.?

Cluj Media: Ne poti spune cateva lucruri despre TSD Turda? Ce a facut in ultimii ani?

Loredana Cozea: TSD Turda este o organizatie care a crescut foarte mult in ultimii ani devenind cea mai puternica organizatie de tineret din Turda la momentul actual.

In 2007, cand am participat pentru prima data la sedintele si actiunile TSD Turda era doar o mana de oameni tineri, prieteni care doreau sa se implice si sa atraga si alti tineri spre social-democratie. Cu toate ca am fost in opozitie foarte multi ani ca partid (atat la nivel national cat si local) totusi TSD Turda a reusit sa creasca in tot acest timp si sa atraga tineri frumosi si valorosi care s-au implicat foarte mult. In ultimii 3-4 ani insa, TSD Turda s-a dezvoltat cel mai mult, reusind sa devina cea mai activa si puternica organizatie de tineret din Turda. Acest merit apartine in egala masura membrilor organizatiei TSD care s-au implicat foarte mult in toate activitatile partidului, presedintei din acea perioada, Gianina Ciobanca care a reusit sa tina unita aceasta echipa si sa fructifice calitatile fiecarui membru, si nu in ultimul rand, presedintelui organizatiei de seniori, Cristian Matei, care a fost tot timpul aproape de organizatia de tineret si ne-a indrumat si ajutat de fiecare data.

Am devenit astfel o echipa foarte bine consolidata care doreste sa fie vocea tinerilor din comunitatea noastra si sa ajute cat mai mult la solutionarea problemelor acestora.

Cluj Media: PSD este în opozitie de foarte multi ani in Turda. De ce au ales turdenii dreapta? Ce reprosuri aveti pentru administratia locala condusa de PDL/PNL?

Loredana Cozea: Intr-adevar, Turda nu a mai avut un primar din cadrul PSD de 11 ani. Dupa parerea mea, in 2004 cand s-a facut schimbul PSD – PD turdenii au ales dreapta ca urmare a valului general de popularitate de care Alianta DA (PD si PNL) s-a bucurat la nivel national.Ulterior, cred ca turdenii au ramas inerti si s-au multumit cu micile schimbari suferite de orasul nostru, motiv pentru care si-au indreptat in continuare voturile spre dreapta, fara sa analizeze temeinic ceea ce s-a realizat in concret fata de promisiunile facute de PDL-isti/PNL-isti in campaniile electorale si fara sa aiba in vedere alternativa oferita de PSD.

Ceea ce s-a schimbat in Turda in toti acesti 11 ani este foarte putin, mai ales daca avem in vedere faptul ca aproape 8 ani, PDL-ul s-a bucurat si de o guvernare democrat-liberala. Turda are un imens potential turistic iar pana in acest moment, liberalii nu au profitat. Intr-adevar, Salina Turda a fost amenajata si la acest moment se bucura de o mare publicitate insa, nu este singurul obiectiv turistic. Nu s-a stiut profita de valul acesta de turisti care vin la salina pentru a face un circuit care sa cuprinda Baile Sarate, Cheile Turzii, Mormantul lui Mihai Viteazul, Castrul Roman si imprejurimile. Nu s-a constientizat ca, inca de la intrare in oras turistii dau peste gropi, gunoaie si locuri lasate in paragina. 188198_10150748422345171_7476408_n

Cum putem oare sa ne consideram un oras european cand nu avem un cinematograf (iar cladirile fostelor cinematografe sunt adevarate focare de infectie) – desi din partea PSD-ului, prin vocea d-lui Cristian Matei – s-a solicitat in nenumarate randuri sa se rezolve aceste probleme, cand nu avem o pista de biciclete, locuri de joaca pentru copii care sa nu genereze un pericol – cum sunt cele din Parcul Teilor , cand in toti acesti ani nu a fost amenajata deloc zona de pe malul Ariesului, zona de care se poate profita.

Pe de alta parte nu s-au atras investitori in Turda in toti acesti ani desi vorbim de o majoritate liberala in Consiliul Local. Nu am reusit sa atragem nicio firma mare care sa genereze locuri de munca in oras, desi exista un potential foarte mare, Turda fiind  un oras industrial. Fabricile cu traditie din oras nu au fost ajutate in niciun fel de catre Primarie, desi erau o sursa de locuri de munca si automat si venit pentru oras.

Toate aceste aspecte au scapat din vederea liberalilor din Consiliul Local, acestia fiind prea ocupati cu propriile lor interese.

Cluj Media: Cum apreciati relatia pe care o aveti cu “seniorii”. Sunt tinerii promovati suficient in PSD?

Loredana Cozea: Cu bucurie pot sa spun ca organizatia noastra se bucura de tot sprijinul si ajutorul organizatiei de seniori din Turda. Am castigat acest respect prin toata munca depusa de noi, tinerii la toate actiunile la care ni s-a solicitat ajutorul, am fost in prima linie in campaniile electorale- de la lipit afise la a merge si discuta cu cetatenii. Fiind tineri avem mai mult de muncit pentru a demonstra seniorilor ca nu suntem copii ci tineri care se implica, care lupta pentru ceea ce cred si nu abandoneaza usor.

Astfel, am castigat increderea si respectul organizatiei de seniori care, la randul ei ne-a rasplatit cu functii pentru tineri in Biroul Permanent Municipal PSD, iar la ultimele doua alegeri locale pe listele pentru Consiliile Locale au fost si tineri din organizatia noastra. Bineinteles, ne dorim ca la alegerile locale din 2016 TSD Turda sa se mandreasca cu un membru in Consiliul Local si vom lupta cel putin la fel de mult ca pana acum alaturi de seniori pentru a ne mentine respectul castigat si a demonstra ca suntem suficient de maturi sa reprezentam partidul si cetatenii in Consiliul Local.

Cluj Media: Ce planuri aveţi pentru perioada următoare, ca organizatie?

11539613_716794695099064_615468122014904402_nLoredana Cozea: Fiind la început de drum în noua formulă ne-am conturat doi mari piloni pentru care să luptăm în perioada imediat următoare.

Pe de-o parte, ne-am propus să continuăm cu acţiunile începute în anii precedenţi, acţiuni menite să demonstreze apartenenţa noastră la social-democraţie. Astfel, vom continua în a întreprinde cat mai multe acţiuni sociale, de ecologizare, de socializare cu colegii noştri din judeţ fara a ne vom limita la acestea. Vrem să fim o voce a tinerilor din comunitatea noastră, voce care să fie luată în considerare de consilierii locali, iar pentru asta vom încerca să identificăm problemele acestora şi să căutăm soluţii cu care să putem merge la consilierii locali din cadrul partidului, care să fie apoi vocea noastră din Consiliul Local.

Pe de altă parte, este câştigarea alegerilor locale din 2016. Turda are nevoie de o schimbare, de o gândire social-democrată, ce poate să redreseze acest oraş. Pentru asta, noi, tinerii suntem dispuşi să luptăm atât prin acţiunile de care vorbeam mai sus, cât şi prin orice alte mijloace care au menirea să transmită oamenilor că PSD-TSD este alături de ei şi luptă pentru problemele lor. Vom sprijini candidatul nostru la Primărie şi vom fi alături de acesta la toate evenimentele şi acţiunile pentru a reuşi ca, după 3 mandate liberale la Primăria Turda să se schimbe roata şi să aducem un om competent, bun gospodar, care să ştie să asculte problemele oamenilor şi să lupte pentru a le rezolva.

Bineînţeles că, în ceea ce priveşte alegerile locale, vom lupta în interiorul partidului nostru pentru a obţine cel puţin o poziţie eligibilă pentru tineri, pe listele pentru Consiliul Local, un tanar care să ne reprezinte şi, alături de ceilalţi colegi seniori mai experimentaţi să militeze pentru soluţionarea problemelor de care se lovesc tinerii şi care au fost ignorate cu desăvârşire de către majoritatea actuala din Consiliul Local.

Cluj Media: Electoratul din Ardeal pare usor diferit de cel din sudul tarii. Foarte putine resedinţe de judet sau consilii judetene sunt conduse de politicieni de stanga. Care credeti ca este cheia succesului pentru ca PSD sa castige increderea ardelenilor.

Loredana Cozea: Pentru a recastiga Ardealul si increderea ardelenilor e imperios necesar sa iesim cat mai mult in fata cu oameni competenti, buni profesionisti in domeniile in care activeaza, care au muncit pentru tot ceea ce au obtinut, ce pot sa transmita principiile social-democrate. Ardelenii si-au format o perceptie gresita despre noi, ca partid si de aceea trebuie sa iesim cat mai mult in fata cu astfel de oameni care sa ii trateze cu respect pe cetateni si sa fie un exemplu in societate. Pentru aceasta, trebuie sa facem un front comun cu organizatiile de femei, de seniori precum si cu organizatiile din judet si nu numai. Intr-adevar, spre deosebire de organizatiile PSD din sud sau Moldova, noi avem de dus o batalie mai grea insa nu este imposibila daca vom face front comun si vom lupta pentru ceea ce credem.

Loredana Cozea|TSD: „Turda are nevoie de o schimbare, de o gândire de stânga” Reviewed by on . Loredana Cozea este cel mai nou presedinte al unei organizatii de tineret, social-democrate din Cluj, după un mandat consistent in activitate al Gianinei Cioban Loredana Cozea este cel mai nou presedinte al unei organizatii de tineret, social-democrate din Cluj, după un mandat consistent in activitate al Gianinei Cioban Rating:
scroll to top