Saturday , 19 January 2019

Home » Politică » Mihai Ţibuleac (TSD): Mesajul politic trebuie să ia în calcul valorile culturale ale ardelenilor

Mihai Ţibuleac (TSD): Mesajul politic trebuie să ia în calcul valorile culturale ale ardelenilor

11150572_10202837133249420_3361062774309628412_nLiderul TSD Târgu-Mureş, dl. Mihai Ţibuleac vorbeşte într-un interviu exclusiv pentru Cluj Media despre regenerarea PSD, TSD în Ardeal, particularităţile locale şi despre lipsa primarilor de stânga în Ardeal.

Cluj Media: A trecut aproximativ un sfert de secol de la evenimentele de tristă amintire din Târgu Mureş. Relaţia etnică români-maghiari a evoluat în bine însă mai sunt multe poduri de comunicare de construit. Cum evaluaţi climatul multicultural din Târgu Mureş în 2015?

Mihai Ţibuleac: Relația între români și comunitatea maghiară din Tg. Mureș este o relație bună, de coabitare și conlucrare. La nivelul comunității mureșene nu există conflicte interetnice deschise, ba din contră românii și maghiarii trăiesc în armonie în acest oraș.

Problema principală pleacă de la anumiți asa ziși lideri extremiști ai maghiarilor, care prin dorința acerbă de autonomie precipitează spiritele, si limiteaza canalele de comunicare, dar doar la nivel mediatic, în realitate românii și maghiarii conviețuiesc foarte bine. Atrag atenția ca statul român este un stat național, unitar și indivizibil, același stat ce respectă și protejează minoritățile naționale, astfel excesele de zel privind autonomia nu își au rostul și locul la noi. Podurile de comunicare nu vor mai exista atunci când se va întelege acest lucru, ideea trebuie să fie de construcție și unitate.

Cluj Media: În 2015, doar administraţia Bistriţei este condusă de un primar de stânga… PSD nu a obţinut cele mai bune scoruri în Transilvania, poate şi din cauza absenţei unor lideri politici proeminenţi, cu notorietate naţională, din această regiune istorică. Care este cauza pierderii Ardealului de către stânga politică.

Mihai Ţibuleac: Întradevăr, uitându-ne pe harta politica din Transilvania, observâm acestă lipsă de primari de stânga. Una din cauza pierderii alegerilor în Ardeal vizează modul de adoptare și implementare a valorilor politice de stânga în zonă. Încercarea de a adopta același stil ca în sud nu a fost câstigătoare, însă și liderii de stânga trebuie să fie mai proeminenți și să se plieze pe dorințele electoratului. O altă cauză poate fi lipsa unor adevărați lideri de notorietate care să convingă electoratul să ne voteze prin natura lor, de lideri.

Cluj Media: Cum comentaţi „vina” tradiţională pe care o impută „sudul” PSDist, organizaţiilor social-democrate din Ardeal?

Mihai Ţibuleac: Eșecul unora-vina altora, cred că prin acest lucru reliefez multe aspecte ale acestei vini istorice. Prima data trebuie căutate soluții, soluții concrete si aplicabile, iar apoi aduse acuze.

Cluj Media: PSD a trecut prin două valuri de descentralizare: 2005 (mai consistent) şi 2010. Credeţi că este viabilă o formulă de social-democraţie specifică Transilvaniei având în vedere că este evident că la nivel de comunicare discursul Bucureştiului este compatibil cu cel din Târgu Mureş, Deva sau Cluj ?

Mihai Ţibuleac: Cred că este necesară adoptarea unei formule specifice a social democrației în Ardeal, deoarece trebuie luate în calcul valorile spirituale ale ardelenilor, iar politica trebuie să se plieze pe aşteptările acestora care probabil nu sunt aceleași cu cele ale sudistilor. Tipologia votanților este diferită în Ardeal, trebuie creionată o politică de stânga specifică, Ardealul are mulţi simpatizanţi de stânga, cel mai greu dar cel mai important lucru este modul cum îi aducem noi spre PSD. Un exemplu cât se poate de concludent este sloganul “Mândrii că suntem români”, la care personal subscriu. Dar analizând acest slogan, observăm reticența multor cetățeni din Transilvania. Dacă ne gândim la familiile mixte(români și maghiari) care sunt destul de multe în Ardeal, oare cum se pliază acest slogan? Şi să nu mai vorbind de ce simte comunitatea maghiară din această zonă…

Cluj Media:Recent aţi fost invitat la conferinţa TSD Cluj-Napoca. Cât de utile sunt aceste deplasări la organizaţiile vecine din Ardeal?

Mihai Ţibuleac: Aceste deplasări sunt foarte utile între organizațiile vecine din Ardeal, trebuie să fim mult mai uniți si mai solidari și astfel să devenim o forță de luat în calcul și la nivel național. Ardealul trebuie să fie luat în calcul la fel ca și celelalte zone ale țării, deoarece consider că nu suntem mai prejos ca ceilalți, iar realizarea acestui lucru se poate materializa doar prin unitatea noastră, a organizaţiilor din Transilvania.

Pe de altă parte aceste deplasări sunt benefice deoarece leagă noi relații și prietenii între tinerii politicieni din zona. Astfel, putem schimba păreri, opinii, putem creea acțiuni comune pentru comunitate, putem să ne sprijinim și să învătăm unii de la altii. Împreună vom fi mai puternici!

Această invitație la conferinta TSD Cluj Napoca va marca începutul unei îndelungi colaborări între organizatii

Mihai Ţibuleac (TSD): Mesajul politic trebuie să ia în calcul valorile culturale ale ardelenilor Reviewed by on . Liderul TSD Târgu-Mureş, dl. Mihai Ţibuleac vorbeşte într-un interviu exclusiv pentru Cluj Media despre regenerarea PSD, TSD în Ardeal, particularităţile locale Liderul TSD Târgu-Mureş, dl. Mihai Ţibuleac vorbeşte într-un interviu exclusiv pentru Cluj Media despre regenerarea PSD, TSD în Ardeal, particularităţile locale Rating:
scroll to top