Sunday , 18 November 2018

Home » Din Oraș / Județ » Ministerul culturii încearcă să obţină un credit pentru a putea reabilita Opera Naţională din Cluj-Napoca

Ministerul culturii încearcă să obţină un credit pentru a putea reabilita Opera Naţională din Cluj-Napoca

Clădirea Operei Naţionale Române Cluj-Napoca nu are nicio şansă să fie supusă în acest an lucrărilor de restaurare şi reabilitare. Deşi la începutul anului se anunţa că în lista de priorităţi a Guvernului s-a inclus demararea procedurilor pentru restaurare şi modernizare a acestui edificiu, acum Ministerul Culturii precizează că în 2016 nu poate fi luată în calcul începerea investiţei.

roturism_galerie_teatrul-lucian-blaga-cluj_foto2

Într-un răspuns trimis la o solicitare a consilierului local Ioan Bîldea pe tema reabilitării Operei Române Cluj-Napoca, Ministerul Culturii arată că Ministerul Finanţelor Publice încearcă să contracteze un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care să asigure resursele necesare realizării lucrărilor de consolidare, restaurare şi modernizare a acestui obiectiv, precum şi a Muzeului Naţional de Istorie a României.

‘’Menţionăm că, în cadrul ultimei întrevederi cu oficialii Băncii şi ai Ministerului de Finanţe, care a avut loc în data de 30 martie, a fost detaliat planul de acţiuni şi procedurile instituţionale de îndeplinit în perspectiva finalizării dosarului de aplicaţie. Aşa cum ne-am asumat prin documentul ‘’Priorităţile strategice-Ministerul Culturii’’, unde se stipulează ‘’Obţinerea finanţării şi demararea porcedurilor pentru restaurarea şi modernizarea clădirii Teatrului Naţional ‘’Lucian Blaga’’ din Cluj-Napoca: iunie 2016’’ şi dat fiind stadiul avansat al discuţiilor cu finanţatorul extern, există premisele obţinerii în decursul următoarelor cîteva luni a acordului de principiul al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanţarea acestui obiectiv, căruia i se alătură Muzeul Naţional de Istorie a României’’, arată ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, în răspunsul transmis lui Ioan Bîldea.

În prezent situaţia clădirii e critică, iar pe măsura ce trece timpul imobilul se degradează tot mai mult. Clădirea a mai fost supusă lucrărilor de reabilitare, însă proiectul s-a blocat. Clădirea a fost cuprinsă în 2004 într-un program de reparaţii capitale, finanţat de ministerul de resort. Contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a fost semnat cu compania bucureşteană Romconstruct Holding. Contractul a expirat în 31 decembrie 2007, iar responsabilitatea pentru continuarea acestui proiect a fost transferată unei unităţi special înfiinţate – “Unitatea de management a proiectului”, din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor.

Potrivit ziarulfaclia firma a executat doar 10% din totalul lucrărilor, în funcţie de sumele primite de la minister. Iniţial contractul avea o valoare de 15 milioane de lei, însă sumele plătite de minister au ajuns la mai puţin de 1,5 milioane de lei. În final proiectul s-a blocat, iar acum soluţia ar fi fondurile de la Banca de Dezvoltare a CE.
C.P.

 

 

Ministerul culturii încearcă să obţină un credit pentru a putea reabilita Opera Naţională din Cluj-Napoca Reviewed by on . Clădirea Operei Naţionale Române Cluj-Napoca nu are nicio şansă să fie supusă în acest an lucrărilor de restaurare şi reabilitare. Deşi la începutul anului se a Clădirea Operei Naţionale Române Cluj-Napoca nu are nicio şansă să fie supusă în acest an lucrărilor de restaurare şi reabilitare. Deşi la începutul anului se a Rating:
scroll to top