Friday , 18 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Noaptea Muzeelor la Cluj. Publicul va beneficia in premiera de ghidaj audio-video pe mobil

Noaptea Muzeelor la Cluj. Publicul va beneficia in premiera de ghidaj audio-video pe mobil

May 17, 2016 12:10 pm by: A+ / A-

A XII-a editie a Noptii Europene a Muzeelor ii asteapta pe vizitatori cu expozitii speciale la Cluj si in intreaga tara.

10 muzee din judetul Cluj vor participa la acest eveniment conform noapteamuzeelor.ro, si anume: Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial “Octavian Goga”, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie Turda.

Dragoş Neamu a precizat că ediţia din acest an a evenimentului va fi marcată, în România, de o premieră – un ghidaj audio-video pe telefoane mobile pentru muzeele din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară, între care Cluj-Napoca şi Iaşi.

1. Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, muzeul este deschis între orele 19.00 – 24.00 si ii asteapta pe vizitatori cu o mini-expozitie Scriitorul din umbră. Universitari clujeni si literatura, la care accesul este gratuit. Expoziția prezinta 6 personalitati ale vietii academice clujene, cunoscute mai ales ca profesori si reprezentanti importanti ai unor domenii sau discipline stiintifice (medicina, drept, biblioteconomie, etc.). Publicul îi va putea descoperi acum si in ipostaza, mai putin cunoscuta, de scriitori. Expozitia ilustrează diferite genuri literare, extrase din opere publicate, dar si din unele inedite.

2. Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Foto Facebook: Muzeul de Arta

Foto Facebook: Muzeul de Arta

Muzeul de Artă din Piața Unirii este deschis între orele 20.00 – 01.00 și a pregătit pentru această ediție a Nopții Muzeelor un program special, intitulat „O noapte la Palat”. Aceasta îşi propune să prezinte o suită de evenimente culturale, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. Programul special al nopţii muzeelor pune în valoare și creaţii de excepţie ale artei moderne şi contemporane.

 

3. Muzeul de Mineralogie UBB

Foto facebook: Muzeul de Minorologie

Foto facebook: Muzeul de Minorologie

Muzeul de Minerologie îi invită pe vizitatori să descopere cea mai mare colecție de meteoriți din țară. Muzeul, situat pe str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter, va fi deschis între orele 19.00-00.00, iar intrarea va fi gratuită.

4. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Foto Facebook: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie

Foto Facebook: Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, este situat pe str. M. Kăgolniceanu nr. 1, în interiorul sediului central UBB. În cadrul acestui eveniment, deschis între orele 19.00 – 24.00, cu acces gratuit, vizitatorii vor putea pătrunde în lumea dispărută demult a animalelor preistorice ce au populat cândva teritoriul țării noastre: mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră, cerbul gigant.

5. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

In cadrul Noptii Muzeelor, la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Piața Unirii se poate vizita expoziţia temporară “Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei”, între orele 19.00-24.00, acces gratuit. Aceasta cuprinde două vitrine la intrarea în muzeu şi un traseu tematic în expoziţia de bază – pentru a decoperi lumea magiei, căutaţi obiectele marcate cu fulgerul lui Harry! Din cauza dificultăţii accesului şi a numărului mare de vizitatori preconizaţi pentru Noaptea Muzeelor, laboratorul vechii farmacii, amenajat la subsol, nu va putea fi vizitat.

6. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, situat pe Str. C. Daicoviciu, nr. 2, are pregătite trei expoziții pentru această ediție. „3D Roma-Sarmizegetusa. Turn ON the History”. Reconstrucții 3D și simulări virtuale ale monumentelo din cetatea eternă, Roma, dar și din capitala provinciei Dacia, Colonia Dacica Sarmizegetusa așteaptă să fie vizitate în cadrul unei expoziții inedite la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.

Incursiuni dacice în spaţiul virtual. Expoziția aduce în atenţia publicului o serie de artefacte descoperite de-a lungul timpului în zona Sarmizegetusei Regia (Grădiştea de Munte) ce au fost scanate în format 3D. Cu Pietricel ne jucăm și preistorie învățăm.

Expoziţie temporară organizată de Dr. Monica Tecar, muzeograf MNIT, în colaborare cu Colegiul Național ”George Barițiu”, clasa I-a, prof. înv. Loredana Petrule. Expoziția va cuprinde obiecte realizate de elevii clasei I-a, cu ocazia activităților desfăşurate în cadrul programele de Pedagogie muzeală.

7. Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului, nr. 21, este deschis 13.00 – 01.00, iar accesul este gratuit. Muzeul are pregătite câteva expoziții pentru acest eveniment.

Expozitia permanenta “Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” (Expoziţia abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre).

Expozitia tactila „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” (Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite). Expozitia temporara “Zestre bănățeană”.

Expoziție de costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat, din colecția etnografică Marius Matei. (Piesele expuse datează de la sfâșit de secol al XIX-lea și până în prima jumatate a secolului al XX-lea).

8. Muzeul Memorial „Octavian Goga”

Foto Facebook: Muzeul Octavian Goga

Foto Facebook: Muzeul Octavian Goga

Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, jud. Cluj, va fi marcată în acest an de împlinirea a 135 ani de la nașterea poetului Octavian Goga, toate evenimentele serii fiind dedicate acestei importante aniversări. Începând cu ora 19, va avea loc un spectacol susținut de către experți și cursanți ai Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj.

În același timp, la parterul Castelului, vizitatorii vor putea admira expoziția temporară aniversară “135 de ani de la nașterea lui Octavian Goga”, cu piese reprezentative din colecțiile muzeului și sala de festivități din Casa Albă va găzdui expoziția ”Ciucea lui Goga” cu lucrări de artă plastică ale elevilor de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Ciucea, Școala Gimnazială din Negreni și Clubul Copiilor din Huedin.

9. Muzeul Municipal Dej

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

La Muzeul Municipal Dej, de pe strada 1 Mai, va putea fi vizitată expoziția ,,Comemorând Marele Război. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916-2016)”.

Expoziția cuprinde mărturii referitoare la Primul Război Mondial încercându-se o reconstituire a multiplelor fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești.

De asemenea, va avea loc Concertul de fanfară, Ed. a III-a, în care fanfarele vor interpreta marșuri militare, muzică de promenadă și melodii îndragite din repertoriu internațional, precum și prezentarea scenetei folclorice: ,,Ceasu’ bun și ceasu’ rău în credința populară de pe Valea Sălătrucului”.

10. Muzeul de Istorie Turda

Foto: Noapteamuzeelor.ro

Foto: Noapteamuzeelor.ro

In premiera, anul acesta in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Istorie Turda, de pe tr. B. P. Hasdeu, Nr. 2, in parteneriat cu Caravana Filmului Romanesc, Asociatia Cine Cultura si Casa de Cultura a Municipiului Turda isi propune, prin proiectia filmului artistic O poveste de dragoste, Lindenfeld, 2014 , sa aduca in prim plan arta cinematografică românească, sa omagieze marii cineaşti români şi sa valorifice patrimoniul naţional de film.

Incepand cu orele 17:00 până târziu în noapte, va fi deschisa pentru vizitare expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția temporara de arta intitulata ,,Sub semnul lui 7”, artist Cristina Oprea, expozitie ce aduce in atentia publicului lucrari de pictura si grafica.

Noaptea Muzeelor la Cluj. Publicul va beneficia in premiera de ghidaj audio-video pe mobil Reviewed by on . A XII-a editie a Noptii Europene a Muzeelor ii asteapta pe vizitatori cu expozitii speciale la Cluj si in intreaga tara. 10 muzee din judetul Cluj vor participa A XII-a editie a Noptii Europene a Muzeelor ii asteapta pe vizitatori cu expozitii speciale la Cluj si in intreaga tara. 10 muzee din judetul Cluj vor participa Rating: 0
scroll to top