Preţurile apartamentelor vechi au crescut. Cluj-Napoca a devenit cel mai scump oraş din România!

Apartamentele vechi s-au scumpit, în ultimul an, chiar dacă într-un ritm diferit. În Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, cele mai mari pieţe imobiliare ale ţării, pretenţiile crescute ale proprietarilor au fost susţinute de cererea mare şi de scăderea ofertei.

921312_557863470902939_1911778341_o
Astfel, în prezent, oraşul de pe Someş este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piaţă rezidenţială a ţării. News.ro transmite că, la finele lunii mai, preţul solicitat de proprietarii din Cluj ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util, valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.

Această evoluţie a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunţuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% faţă de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele arată un salt de 38,4% al numărului de potenţiali cumpărători (cea mai mare creştere dintre cele trei oraşe analizate).

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi şi vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe faţă de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat. Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunţuri noi de vânzare apărute în piaţă pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016, ccomparativ cu intervalul similar din 2015, în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%.

Ca volum, cel mai mare oraş al ţării domină oraşele secundare, având de 5 ori mai mulţi cumpărători decât Clujul sau Timişoara. Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucureşteni vizează locuinţe cu două camere, 31% sunt interesaţi de unităţi cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere şi 2% pentru cinci camere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.