Probleme mari pentru piaţa imobiliară din Cluj: “Indiferent cât oferi, nu mai e loc”

Piaţa imobiliară din Cluj este supraîncălzită în condiţiile în care companiile nu mai dispun de spaţii de birouri libere, iar numărul clădirilor în construcţie este redus.

“Cererea din Cluj se bazează pe două componente: companiile de IT, care creează valoare adăugată, şi centrele de servicii, care se concentrează pe costuri. De aceea dezvoltatorii nu au construit speculativ, ca în Bucureşti, ci doar bazat pe cerere clară”, a declarat Andreea Păun, consultant imobiliar.

În aceste condiţii, chiriile s-au apropiat de nivelul din Bucureşti, dar chiar şi aşa cererile pentru noi birouri nu pot fi satisfăcute:”În Cluj, indiferent cât oferi, nu mai e loc”.

În prezent, proiectul The Office faza 3, al lui Ovidiu Şandor, este in construcţie, dar 80% închiriat, alte planuri aparţinând Iulius Group şi unor dezvoltatori mai mici care vor să facă clădiri cu suprafeţe reduse.

Andreea Păun spune că cei doi indicatori ai sănătăţii pieţei imobiliare sunt randamentele şi rata de neocupare.În Capitală, procentul spaţiilor libere este de 10-12%, un nivel foarte bun.

În condiţiile aglomerării de la Cluj, un nou punct de atracţie a devenit Iaşi, mai ales pe zona de soft, unde există şi forţă de muncă disponibilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.