Romii din Transilvania, avertizaţi într-un ghid bilingv să nu ia bani sau cadouri electorale pentru voturi

Romii din Transilvania sunt avertizaţi într-un ghid tipărit în 50.000 de exemplare, în limbile română şi romani, să nu ia bani sau cadouri electorale pentru voturi, iar câţiva reprezentanţi ai etniei au declarat că ghidul îi ajută, pentru că cei care ştiu să citească pot explica regulile celorlaţi.

dfdsffs

Mai multe asociaţii ale romilor din Transilvania au editat “Ghidul alegătorului rom/ Amaro ghido rromano” pentru alegerile locale în limbile română şi romani pe care l-au distribuit, vineri, în comunitatea de romi din comuna Gilău, judeţul Cluj, documentul conţinând informaţii despre procedura de vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la alegerile locale, ghidul va fi împărţit în toate localităţile din Transilvania unde există comunităţi mari de romi.

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate Cluj, Aurel Pascu, iniţiatorul ghidului, a declarat că romii sunt avertizaţi să nu ia bani sau cadouri electorale în schimbul votului.

“Am lansat <Ghidul alegătorului rom/ Amaro ghido rromano> în limbile română şi romani pe care îl vom distribui până la alegerile locale în toate localităţile din Transilvania unde există comunităţi mari de romi. Acest ghid este necesar pentru că membrii etniei rome nu prea ştiu să voteze, iar noi le arătăm paşii care trebuie făcuţi, cu ce acte de identitate să se prezinte, cum trebuie să aplice ştampila. Este foarte bun şi pentru că informaţiile sunt în limba lor maternă. De asemenea, în ghid romii sunt avertizaţi să nu ia bani sau cadouri electorale în schimbul votului. Îi îndemnăm pe romi să iasă la vot, să arate că şi votul nostru contează pentru comunităţile locale, nu mai vrem să fim masă de manevră şi să fim căutaţi de partide doar înainte de alegeri”, a spus Pascu.

Mai mulţi romi din comuna Gilău s-au adunat, vineri, pe strada Morii, şi au citit din ghid, atât în româneşte cât şi în romani a anunţat Agerpres.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.