Wednesday , 12 December 2018

Home » Din Oraș / Județ » Sanse mai mari la tratament pentru bolnavii de cancer ! Institutul Oncologic din Cluj va fi dotat cu un aparat de radioterapie

Sanse mai mari la tratament pentru bolnavii de cancer ! Institutul Oncologic din Cluj va fi dotat cu un aparat de radioterapie

Din 50.000 de bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. Pentru că nu există aparatură, mulţi nici nu mai beneficiază de ultima şansă de a lupta cu boala. Abia acum se pune problema achiziţionării a patru aparate de radioterapie pentru tot atâtea spitale de stat. Necesarul optim ar fi de 80. Ministerul Sănătăţii speră totuşi ca, astfel, să mai reducă timpii de aşteptare pentru pacienţi aflaţi pe liste scrie Digi24.

Ion Cicioc locuieşte în Certeze, județul Satu Mare. Anul trecut, în luna decembrie, a fost diagnosticat cu cancer de gradul 3 la plămânul stâng. În lipsa unui laborator de radioterapie în spitalul din Satu-Mare și a unuia funcțional în Baia Mare, bărbatul a fost nevoit să meargă la în Oradea pentru terapie. Alţii însă nu îşi permit să bată drumul atâţia kilometri.

„Ar fi bine dacă ar fi aici, în Baia Mare. Ar fi mai aproape că sunt numai 50 de kilometri de la noi de la Certeze, Negrești,” spune Ion Cicioc, pacient.

De altfel, pacienţii care ajung la Oradea se plâng de drumurile pe care trebuie să le facă pentru a ajunge la tratament.

Dar nici în spitalul din Bihor nu e sigur mereu că tratamentul poate fi făcut, pentru că aparatul de radioterapie se mai şi strică.

„Având foarte multă electronică are destul de frecvent disfuncționalități, activitatea unor motoare, sunt peste 160 de motorașe, se opresc din activitate,” explică Edina Morvay Szabo, medic șef al laboratorului de radioterapie, Spitalul Judeţean Oradea.

Situaţia se repetă şi în alte spitale din ţară. Uneori aparatul nici nu mai are aviz de funcţionare.

„Conform regulilor CNCAN, în momentul în care sursele de radiaţie ajung la o anumită vârstă ele nu mai pot fi folosite. Majoritatea acceleratoarelor din România sunt în această situaţie,” precizează Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.

România mai avea nevoie de cel puţin 80 de acceleratoare liniare. Deocamdată abia s-au făcut demersurile pentru achiziţia a patru astfel de aparate, cu 12 milioane de euro de la Banca Mondială.

„Specificaţiile tehnice au fost trimise pentru aprobarea finanţatorului, şi-n momentul în care vom avea aprobarea lui, vom putea da drumul la licitaţie. Estimăm că în trimestrul I din 2017 vom avea aceleratoarele la spitale,” adaugă Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.

În România există 14 centre de radioterapie de stat şi 7 private. 70 de mii de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer, dintre care 50 de mii au nevoie de radioterapie. Cum aparatele sunt insuficiente, oamenii trebuie să aştepte între o lună şi trei luni pentru tratament. Noile aparate ar urma să ajungă la Spitalul Elias şi Institutul Oncologic din Bucureşti, în Baia-Mare şi în Cluj-Napoca.

Sanse mai mari la tratament pentru bolnavii de cancer ! Institutul Oncologic din Cluj va fi dotat cu un aparat de radioterapie Reviewed by on . Din 50.000 de bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. Pentru că nu există aparatură, mulţi nici nu mai beneficiază de Din 50.000 de bolnavi de cancer care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. Pentru că nu există aparatură, mulţi nici nu mai beneficiază de Rating:
scroll to top