Friday , 18 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Semnale ingrijoratoare: Se apropie o noua criza financiara, la fel ca in 2008!?

Semnale ingrijoratoare: Se apropie o noua criza financiara, la fel ca in 2008!?

Analiza sfarsitului de an 2015, arata ca in mod surprinzator consumul a crescut cu aproape 10%, astfel productia interna nu a mai facut fata cererii, asa ca  importurile s-au inmultit, iar veniturile populatiei au crescut accelerat. Ingrijorator este faptul ca si in anul 2016 consumul tinde sa creasca iar semnele crizei sunt tot mai evidente.

O situatie similara putem spune, a avut loc in anul 2008, atunci cand exact ca si in anul 2015 veniturile au izbucnit ce a determinat o crestere a consumului. Sa nu uitam si de piata imobiliara unde exact ca acum 7 ani preturile au inceput sa creasca tot mai mult. Orasul cu cele mai scumpe locuinte fiind Cluj Napoca, urmat de capitala Bucuresti.

La fel ca in urma cu sapte ani, semnele crizei sunt tot mai evidente pe pietele financiare din afara tarii, dar si in Romania. Suprinzator insa este faptul ca  optimismul oficialitatilor este debordant.

Importurile cresc din nou in acest an deoarece productia interna de bunuri de larg consum (alimente, imbracaminte, incaltaminte, electronice, electrocasnice, articole de uz personal etc.) este nepregatita sa faca fata unui asemenea val de cereri, plus piata nu s-a adaptat la asteptarile si cerintele consumatorilor. Acest lucru ne indreapta spre  o supraincalzire a economiei, care se supratureaza pentru ca creste peste potentialul propriu.

O legitate nescrisa a economiei arata ca daca un indicator (sau o industrie, un sector din economie) creste excesiv, acela va fi afectat, la un moment dat, de scaderi excesive. Asta s-a intamplat si in anii de criza: dupa ce in 2007-2008 constructiile, industria si importurile cresteau si cu 40%, scaderile au fost la fel de abrupte in 2009-2011, dupa care bineinteles a urmat o perioada cand salariile si pensiile au fost scazute cu 25% de catre guvernul Boc imrepuna cu fostul presedinte Traian Basescu, spuneau ei, pentru: “Redresarea economica a tarii.”
orig

 

Sursa: Adevarul.ro

Semnale ingrijoratoare: Se apropie o noua criza financiara, la fel ca in 2008!? Reviewed by on . Analiza sfarsitului de an 2015, arata ca in mod surprinzator consumul a crescut cu aproape 10%, astfel productia interna nu a mai facut fata cererii, asa ca  im Analiza sfarsitului de an 2015, arata ca in mod surprinzator consumul a crescut cu aproape 10%, astfel productia interna nu a mai facut fata cererii, asa ca  im Rating:
scroll to top