SpeoZarand Brad va participa la EuroSpeleoForum ediția a IX-a

DSCF5165SpeoZarand Brad va participa la EuroSpeleoForum ediția a IX-a organizată de Federația Română de Speologie în zona Băile Herculane – Cazanele Dunării, sub egida Federației Europene de Speologie (FSE).

„Anul acesta ne-am propus să participăm la cât mai multe acțiuni organizate de Federația Română de Speologie. De asemenea ne-am propus să deschidem clubul către tinerii din Brad pentru a participa alături de noi la activități montane, fie că vorbim de drumeții, alpinism sau speologie” au declarat Andrei Giurgiu, președintele clubului și Alexandru Lupea, administratorul SpeoZarand Brad.

Anual, organizațiile naționale de speologie au onoarea de a organiza EuroSpeleoForum sub egida Federației Europene de Speologie (FSE). În 2014 EuroSpeleoForum ediția a IX-a va fi organizată de Federația Română de Speologie în zona Băile Herculane – Cazanele Dunării, în perioada 21-24 august. Evenimentul integrează turism şi explorări speologice, Congresul Naţional de Speologie ediţia a XLII-a, expoziții, Simpozionul European de Expediții, Simpozionul de Protecție EuroSpeleo, Festivalul de Film EuroSpeleo Image’In, Simpozionul Salvaspeo EuroSpeleo, demonstrații practice de salvare subterană și subacvatică.

Asociațiile de speologie din România sunt prezente cu comunicări științifice, filme, expoziții foto, explorări, expediții, demonstrații pentru a face cunoscută valoarea peisajului speologic european.

Sunt înregistrați peste 400 de participanți din țări europene, dar și din lume (Brazilia, Indonezia, Rusia, Turcia) dornici să-și prezinte descoperirile de excepție și să cunoască România.

Se vor realiza demonstrații de intervenții în situații cu risc maxim în Peștera Ponicova, joi 21.08.2014 începând cu ora 10.00 și în lacul de baraj Băile Herculane din Valea Cernei, joi 21.08.2014 începând cu ora 17.00. Demonstrațiile sunt organizate de Salvaspeo România – CORSA cu participarea internațională a unor salvatori din Bulgaria, Croația, Elveția, Franța, Italia, Ungaria, Polonia, Slovenia și cu suportul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și SMURD.

Patrimoniul speologic al României, unul dintre cele mai impresionante din Europa, are un rol important în dezvoltarea de destinaţii turistice, integrându-se cu peisajul, cultura şi tradiţiile locale şi contribuind astfel la promovarea ariilor naturale protejate.

În speranța de a ne întâlni acolo “Unde Carpații intâlnesc Dunărea” pentru oexperiență speo de neuitat, cu prietenie din partea speologilor din România,

Bogdan Bădescu, Preşedinte FRS
Viorel Lascu, Preşedinte al Comitetului de Organizare EuroSpeleo Forum 2014
Olivier Vidal, Bureau FSE, Secr. General FSE

Detalii pentru accesul presei la eveniment, accesul în zona de demonstrații se pot obține de la Viorel Lascu, 0745602203, [email protected]

Descrierea evenimentului

Forumul  european de speologie se organizează succesiv de țările membre ale Uniunii Europe. Ediția a IX-a a EuroSpeleoForum (www.speleoevent.ro) este organizată de Federația Română de Speologie și va cuprinde:

 1. European Expedition Symposium 2014
 2. EuroSpeleo Image’In Festival 2014
 3. EuroSpeleo Protection Symposium, editia a III-a
 4. EuroSpeleo Rescue Symposium, editia I
 5. EuroSpeleo Art Festival, editia a II-a
 6. Adunarea Generală a Federației Speologice Europene. Congresul Național de Speologie, ediţia a XLII-a. Adunarea Generală a Federației Române de Speologie.
 7. Proiecții de filme și diaporame, prezentări pentru public. Standuri de carte și materiale. Expoziție de fotografii, cartografii și echipament. Excursii

            Motivația pentru care Federația Română de Speologie a câștigat dreptul de a organiza acest eveniment european este legată de atracția pe care o reprezintă România ca destinație speologică, aniversarea de către speologii români a 20 de ani de organizare a mișcării speologice în Federația Română de Speologie și valoarea de excepție a zonei alese:

 • în locul unde Dunărea străpunge zidul Carpaţilor, la graniţa de nord a Balcanilor, în unul din cele mai vaste areale carstice din Europa;
 • în lungul Cazanelor  Dunării, pe canioanele afluente Cernei, prin peşterile dintre Olt şi Dunăre;
 • în staţiunea Băile Herculane, cu locuri de cazare şi campare pentru toate buzunarele, pentru toate gusturile şi preferinţele, aflate în proximitatea sălilor de conferinţe, expoziţiilor și evenimentelor;
 • 5 peşteri turistice impresionant de frumoase şi inedite;
 • 7 din cele mai spectaculoase peşteri ale Europei şi alte sute de peşteri care pot fi vizitate şi explorate;
 • 8 parcuri naturale sau naționale magnifice din România şi Serbia;
 • oportunităţi pentru descoperirea carstului şi peșterilor prin itinerarii sportive, turistice sau ştiinţifice;
 • restaurante cu bucătărie tradiţională de renume, vinuri cu origini dacice şi răchie  balcanică;
 • băi termale sulfuroase pentru sănătatea minţii şi întărirea trupului.

1. European Expedition Symposium, 2014

Scopul principal al Simpozionului European de Expediţii este de a promova expediţiile internaţionale conduse de speologii europeni şi de a face cunoscuţi pe participanţi şi rezultatele acestora. Simpozionul se va desfăşura sub forma unei competiţii care va scoate în evidenţă complexitatea unei expediţii şi va recunoaşte eforturile participanţilor prin premierea acestora.

2. EuroSpeleo Image’In Festival, 2014

Evenimentul organizat de echipa „Speoarta” îşi propune prezentarea peşterilor României şi a potenţialului lor turistic prin organizarea unui concurs internaţional de fotografie şi film cu tematică speologică, precum şi prezentarea în cadrul expoziţiilor a unor imagini valoroase din arhiva Federației Române de Speologie.

3. EuroSpeleo Protection Symposium, 2014

Are ca temă Patrimoniul speologic: conservarea siturilor naturale și culturale. Patrimoniul speologic este continuu expus multor impacturi umane, impacturi asupra mediului subteran și a zonelor de suprafață asociate, a biodiversității și a resurselor culturale. Prin acest simpozion se dorește evaluarea acestor impacturi și formularea de politici, strategii și metodologii pentru a reduce sau a evita impactul antropic în mediile subterane și peisajele carstice. Obiectivul principal al simpozionului este de a oferi o platformă comună pentru cercetătorii și speologii activi în domeniul protecției peșterii și carstului, ocazie cu care pot împărtăși experiențele și cunoștințele proprii.

4. EuroSpeleo Rescue Symposium, 2014

EuroSpeleo Rescue Symposium este și o bună oportunitate de a poziționa EuroSpeleo Rescue Commission în raport cu Decizia nr. 2001/792/CE din 23 octombrie 2001, Euratom a  Consiliului Uniunii Europene de instituire a unui mecanism comunitar de favorizare a unei cooperări consolidate în cadrul intervenţiilor de urgenţă care ţin de protecţia civilă.

Demonstrații de intervenții în situații cu risc maxim vor fi realizate în Peștera Ponicova, joi 21.08.2014 începând cu ora 10.00 și în lacul de baraj Băile Herculane din Valea Cernei, joi 21.08.2014 începând cu ora 17.00.  Demonstrațiile sunt organizate de Salvaspeo România – CORSA cu participarea internațională a unor salvatori din  Bulgaria, Croația, Franța, Ungaria, Polonia, Slovenia și cu suportul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și SMURD.

5. EuroSpeleo Art Festival, 2014

Din dorința de a stimula exprimarea artistică în cadrul mișcării speologice, EuroSpeleoForumul din anul acesta va găzdui și o secțiune dedicată artei EuroSpeleo Art Festival care va include o expoziție de pictură pe teme speologice, două concursuri tematice, două workshopuri și un concurs de creativitate și design vestimentar. A doua temă de concurs este “Speleo Artist” și este deschisă tuturor celor care vor să prezinte lucrări artistice cu tema speologică.

În cadrul manifestărilor se va organiza un concurs de creație vestimentară și hand-made, al cărui subiect principal va fi “Cizma speologului”. Participanții au ocazia de a transforma cizme de cauciuc vechi prin demonstratii de creativitatea în opere de arta. Cele mai ”haioase”  cizme vor fi premiate cu premii surpriză.

6. Adunarea Generală a Federației Speologice Europene

Congresul Național de Speologie ediția a XLII-a, Adunarea Generală a Federației Speologice Europene sunt evenimente administrative care completează programul forumului prin realizarea bilanţului unui an de activitate a asociaţiilor speologice din România și Europa.

7. Proiecții de filme, diaporame și prezentări pentru public

Standuri de carte și materiale. Expoziție de fotografii, cartografii și echipament. Excursiile sunt evenimente care completează manifestările din cadrul simpozioanelor și conferințelor contribuind la promovarea patrimoniului speologic și la creşterea atractivității acestuia ca fenomen social și economic. Excursiile și vizitele se vor desfășura sub genericul “Explorări şi turism speologic în Carpaţi şi pe Dunăre”.

Excursiile Pre-Forum (16–22 august 2014) se vor derula pe 3 mari direcții:

1. Traseul lui Traian –  vizită peşteri neamenajate şi cetăţi dacice;

2. Speoturism de la Dunăre la Olt – peşteri turistice şi tradiţie (ruta peşterilor turistice din Oltenia);
3. Speologie în Defileul Dunării – peisaj carstic, arheologie, biodiversitate (județele Mehedinţi și Caraş-Severin, România; Djerdap, Serbia);

EuroSpeleoForum se încadrează în Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului Naţional pentru 2007-2026, a proiectelor dezvoltate în cadrul Domeniului Major de Intervenţie 5.3 ,,Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică’’, al Axei Prioritare ,,Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului’’ din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007- 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.