Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj va avea un computer tomograf in Unitatea de Primire a Urgentelor

Echipamentul medical va fi instalat la parterul Unității de Primire a Urgențelor, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Noul aparat CT va deservi nu numai Unitatea de Primire a Urgențelor, ci toate secțiile spitalului aflate în vecinătate, datorită unor softuri speciale, care permit efectuarea de endoscopie digestivă virtuală, vizualizare angiografică 3D și evaluare dinamică a fluxului sanguin, examinare cardiacă 3D sau imagistică specială oncologică. De asemenea, vor putea fi oferite și servicii de imagistică la cerere.

Valoarea echipamentului de tomografie computerizată multislice cu sistem de postprocesare (CT cu 128 secțiuni) este de 3.360.000 lei, cu TVA (aproximativ 750.000 euro), și are inclusă în preț o garanție extinsă, full service, cu piese de schimb pe o perioadă de 10 ani. Această garanție va elimina total costurile de întreținere; costuri care, pentru acest tip de echipamente, sunt foarte ridicate. Fondurile pentru achiziția CT-ului provin din veniturile proprii ale instituției, obținute din excedentul bugetar cu care spitalul a încheiat anul 2015.

Achiziția acestui echipament modern și performant va asigura pacienților critici un acces rapid la investigațiile imagistice. În plus, calitatea bună a imaginilor va duce la un diagnostic precis și prompt, crescând calitatea actului medical. Vor crește în mod decisiv și confortul și siguranța pacienților, ținând seama de faptul că aceștia nu vor mai fi transportați cu ambulanța către Laboratorul de radiologie și imagistică medicală al spitalului ori către alte centre private.

Mai mult, montarea unui CT în UPU va permite o „examinare rapidă a pacientului politraumatizat, stabil sau stabilizat, evitând riscul transportului. Va fi posibilă efectuarea trombolizei în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, care se prezintă sub patru ore de la debut. Dincolo de toate, importante sunt reducerea timpilor până la precizarea diagnosticului/ internării și reducerea nemulțumirilor pacienților și ale aparținătorilor legate de timpii de așteptare. Desigur, un alt avantaj îl constituie eliberarea rapidă a echipajelor de SAJ/SMURD și evitarea transporturilor secundare, cu creșterea capacității de asistență în prespital a urgențelor”, a precizat dr Adela Golea, medic-șef UPU-SMURD Cluj.

De asemenea, spitalul va economisi sume importante de bani, deoarece, de exemplu, doar în 2015, spitalul a achitat către serviciul de Ambulanță Cluj facturi în valoare totală de 1.285.360 lei. Nu în ultimul rând, prin achiziția CT-ului, Serviciul de Ambulanță va putea să răspundă mai prompt solicitărilor de urgență, datorită faptului că timpii de staționare vor scădea considerabil.

Contractul cu firma furnizoare a fost deja semnat, iar aceasta este obligată, prin contract, să instaleze și să pună în funcțiune, în termen de 60 de zile lucrătoare, noul computer tomograf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.