Stiati ca orasul Cluj-Napoca s-a numit initial Castrum Clus? 15 lucruri pe care nu le stiai despre Cluj-Napoca !

Orasul Cluj-Napoca este un centru cultural-artistic, un oras vechi si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice. Mai in jos va vom prezenta o lista cu cateva curiozitati despre orasul comoara al Transilvaniei.

12772052_528594027320922_4831727894892223271_o1. Orasul Cluj Napoca s-a numit inainte de toate „Cluş”. Denumirea de Napoca o are inca din perioada romanilor iar denumirea de Cluj Napoca a primit-o in anul 1947.

2. Cluj Napoca a fost de doua ori sub conducerea Regatului Unguresc, asemeni altor parti din Transilvania. Prima data cand regatul cu pricina a domnit in Cluj a fost in anul 1867, cand regatul Austro – Ungar s-a format, iar a doua oara a fost in anul 1940 in urma Dictatului de la Viena.

3. Cluj Napoca este orasul pe locul numarul doi la numarul de locuitori, dupa capitala Bucuresti, avand nici mai mult nici mai putin de 324.576 locuitori, in anul 2012.

4. Inainte sa fie asasinat, Mihai Viteazul, si-a luat ultima cina in orasul Cluj Napoca.

5. In anul 1167 cand a fost atestat prima data din punct de vedere istoric, orasul a fost denumit Castrum Clus. Denumirea de Castrum reprezinta termenul de tabara militara in limba latina, iar acesta era folosit mai ales de romani. Denumirea de Clus simbolizeaza tot in limba latina „inchis” sau cum mai spun unii istorici „trecatoare din munti”.

6. In anul 1944, mai exact odata cu ziua de 3 mai, au fost exilati in nordul Clujului peste 18.000 de evrei. Acestia proveneau din Cluj cat si din localitatile care erau considerate a fi din preajma Clujului, precum Huedin sau Gherla. Acestia au fost dusi in zona unei fabrici, numita Iris, o fabrica de caramida.

7.  Tot in anul 1944, putin mai tarziu, in perioada 25 mai – 9 iunie, toti cei trimisi in Ghetoul Iris, mentionat mai sus, au fost dusi mai departe la Auschwitz. Au fost necesare sase transporturi pentru a duce toti civilii.

8. Orasul Cluj Napoca nu are o stema legala. Iar acest lucru se bazeaza pe faptul ca pana si in momentul de fata, Clujul are stema pe care Gheorghe Funar a adoptat-o in anul 1999, insa nu a fost aprobata. Chiar daca concursul a fost castigat de acesta in anul 1995, se pare ca nu a intrat in legalitate nici pana acum.

9. Pana in secolul al XV-lea, incepand cu secolul precedent, majoritari in Cluj Napoca nu erau nicidecum ardelenii romani ci secuii si sasii.

10. Momentan in Cluj Napoca romanii reprezinta populatia majoritara, aproape 80% iar maghiarii sunt in proportie de 18.86%, restul fiind de alte nationalitati.

11. In decurs de opt decenii populatia orasului Cluj Napoca a crescut considerabil, mai exact de peste cinci ori. In perioada 1912 pana in 1992, populatia a ajuns de la 60.000 pana la 320.602.

12. Cluj Napoca este pe locul doi, din punct de vedere al numarului de maghiari, dupa orasul Tirgu-Mure.

13. Universitatea din Cluj Napoca a avut o istorie foarte agitata, inca de la infiintare. Ea a fost ridicata de Stefan Bathory in anul 1581 iar din cauza influentei maghiarilor si germanilor, a cunoscut urcusuri so coborasuri drastice.

14. Aceeasi universitate „adaposteste” peste 45 de mii de studenti in prezent, fiind considerata cea mai importanta si cea mai mare din Romania.

15.  Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca este pe buna dreptate cea mai importanta si cea mai mare din tara, avand in vedere ca aici se preda in patru limbi, iar numarul total de specializari ajunge la 105. Astfel ca din acestea toate patru specializari sunt cu predare in limba engleza, 14 specializari sunt cu predare in limba germana, 52 sunt cu predare in limba maghiara iar 98 sunt cu predare in limba romana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.