Studiu: Prima ţigară, preferată în primele 30 de minute ale dimineţii. Câţi bani dau românii pe ţigări?

Girls smoke in a bar in central Moscow on May 30, 2014. Tough new anti-smoking legislation that comes into force on June 1, 2014 in Russia has dismayed cigarette companies as they face the prospect of declining sales and tighter regulation of their industry. AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN (Photo credit should read ALEXANDER UTKIN/AFP/Getty Images)

 Conform unui studiu IRES, profilul fumatorului român arată cam aşa: are între 18 şi 35 de ani, fumează mai puţin de jumătate de pachet de ţigări zilnic, plăteşte între 51 şi 100 de lei săptămânal pentru ţigări şi fumează prima ţigară în primele 30 de minute ale dimineţii. 

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat în perioada 21-25 ianuarie 2016 un studiu cu privire la fumatul în România. În studiu a fost conturat profilul românilor fumători. Astfel, 75% dintre respondenţi spun că nu fumează tutun deloc, 18% afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susţin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populaţiei, 25% sunt fumători.

Girls smoke in a bar in central Moscow on May 30, 2014. Tough new anti-smoking legislation that comes into force on June 1, 2014 in Russia has dismayed cigarette companies as they face the prospect of declining sales and tighter regulation of their industry. AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN        (Photo credit should read ALEXANDER UTKIN/AFP/Getty Images)

Romanii cheltuie pe ţigări 100 de lei pe săptămânal

Studiu mai arată că „procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situaţia intervievaţilor din mediul urban şi în cazul bărbaţilor. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporţia celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural. Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal.”

Cât fumează românii  

8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de ţigări, aproximativ o treime fumează între 16 şi 20 de ţigări pe zi şi mai mult de o treime dintre respondenţi (37%) fumează mai puţin de jumătate de pachet zilnic. Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de ţigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaţilor care consumă între 6 şi 10 ţigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Femeile fumează între 1 şi 10 ţigări zilnic într-o proporţie mai mare decât bărbaţii, pe când situaţia se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 ţigări pe zi, unde procentul bărbaţilor care au acest comportament este mai ridicat.   49% dintre respondenţii fumători declară că fumează săptămânal până într-un pachet de ţigări, iar 48% dintre aceştia susţin că furmează mai mult de un pachet pe săptămână.

Ponderea persoanelor care fumează mai mult de două pachete de ţigări săptămânal este mai ridicată în cazul respondenţilor cu vârsta până în 35 de ani. Respondenţii cu studii elementare declară într-o măsură mai mare faţă de cei cu studii medii sau superioare că fumează între un pachet şi două pachete de ţigări pe săptămână. Respondenţii din regiunile Sud (inclusiv Bucureşti) şi Dobrogea fumează săptămânal într-o proporţie mai ridicată faţă de cei din alte regiuni până în jumătate de pachet de ţigări, iar cei din Transilvania şi Banat – într-un procent mai mare mai mult de două pachete de ţigări.

646x404Prima ţigară

Aproximativ jumătate dintre respondenţi (52%) fumează prima ţigară în primele 30 de minute ale dimineţii. Comparativ cu celelalte grupe de vârstă, intervievaţii care au între 36 şi 50 de ani fumează într-o proporţie mai ridicată în primele 5 minute după trezire; acelaşi comportament e valabil în cazul celor care au studii elementare, comparativ cu celelalte niveluri de educaţie. Aşa cum este de aşteptat, respondenţii în a căror casă fumatul este permis peste tot răspund într-o proporţie mai ridicată că fumează prima ţigară la 5 minute după trezire faţă de celelalte categorii de respondenţi, iar cei în a căror casă fumatul nu este permis răspund într-un procent mai mare faţă de ceilalţi că fumează prima dată în cursul unei zile la mai mult de o oră faţă de momentul în care se trezesc.

În topul preferinţelor fumătorilor intervievaţi în cadrul acestui studiu se află mărcile Kent (24%), Pall Mall (23%) şi Winston (13%); aproape jumătate dintre respondenţi îşi cumpără ţigări de la magazinul de cartier sau magazinul sătesc şi o cincime dintre intervievaţi achiziţionează tutun de la supermarket.   Şapte din zece respondenţi (71%) care în trecut au fumat declară că au renunţat la acest comportament de mai mult de 5 ani de zile.

Proporţia acestora creşte odată cu înaintarea în vârstă, dar scade odată cu nivelul de educaţie. Procentul respondenţilor de gen masculin care s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani este mai ridicat faţă de cel al intervievatelor care declară acelaşi lucru. Participanţii la studiu care susţin iniţiativa legislativă privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise declară într-o proporţie mai mare că s-au lăsat de fumat în urmă cu mai mult de cinci ani comparativ cu cei care sunt neutri sau împotriva acestei iniţiative.

Metodologia studiului  

Volumul eşantionului: 2.074 indivizi de 18 ani şi peste Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,2% Interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI Perioada anchetei: 21-25 ianuarie 2016 Studiul poate fi consultat, integral, aici sau poate fi vizualizat mai jos: http://www.ires.com.ro/uploads/articole/ires_fumatul-in-romania-2016.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.