STUDIU: Un român lucreză 9 ani pentru a câştiga salariul anual al unui britanic. Românii lucrează doar pentru a plăti taxele şi impozitele

Un român lucrează 174 de zile pe an doar pentru a-şi plăti dările faţă de statului, conform unui studiu al Institutului Economic Molinari despre taxele pe care pe plătesc muncitorii din ţărie UE. Românii au printre cele mai mari taxe pe muncă din UE, în timp ce suntem pe penultimul loc în ceea ce priveşte salariul net.

Un român lucrează 174 de zile pe an doar ca să-şi plătească taxele la stat. Astfel, de la începutul anului şi până în data de 23 iunie, teoretic, românii lucrează doar pentru a plăti taxele şi impozitele, arată studiul Institutului Economic Molinari, “The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28 – 2016” (Efortul fiscal al muncitorilor europeni Eu 28-2016).

Românii sunt printre ultimii europeni care “sărbătoresc” ziua “eliberării de taxe” din cauza unei combinaţii de impozitare crescută a muncii şi un TVA crescut, arată studiul, care a analizat pe de o parte impozitele pe muncă din fiecare ţară, dar şi TVA-ul, având în vedere faptul că o mare parte din veniturile muncitorilor, în medie o treime, sunt cheltuite pe consum, care este, de asemenea, taxat.

Cât ia statul din salariul angajaţilor   

Dacă la români “ziua eliberării de taxe” vine în iunie, ciprioţii o sărbătoresc pe 29 martie, irlandezii pe 30 aprilie şi francezii pe 29 iulie. Nu mai puţin de 16 ţări ale UE sărbătoresc eliberarea de taxe în iunie. Totuşi, studiul ia în considerare vechea taxă pe valoare adăugată de 24%, care, începând din ianuarie 2016 a scăzut la 20%, ceea ce înseamnă că “ziua eliberării de taxe” a venit anul acesta mai repede, arată publicaţia Romanian Insider. Cu toate acestea, România se află pe locul 8 în topul celor mai mari impozite pe muncă din UE, cu toate că salariul mediu brut este pe penultimul loc al UE.

Pentru fiecare euro pe care un angajat din România îl primeşte, la finalul lunii angajatorul trebuie să plătească 1,76 de euro, se arată în studiu. Diferenţa de 0,76 de cenţi merge la asigurările sociale şi impozitul pe venit.

Un român trebuie să lucreze 5 ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de 9 ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro). 

Franţa, campioana taxării munciii  

Doar 7 ţări ale Uniunii Europene au taxe mai mari pentru muncă decât România. Franţa este liderul european în acest domeniu, angajatorul trebuind să plătească 2,2 euro pentru fiecare 1 euro pe care angajatul îl duce acasă. Pe locul doi este Belgia (2,16 euro), urmată de Austria (2.06 euro), Ungaria (1.99 euro) şi Germania (1,97 euro), Grecia (1,91 euro) şi Italia (1.86 de euro).

Cele mai mici taxe pe muncă se înregistrează în Cipru, unde un angajator cheltuieşte 1,23 de euro pentru fiecare euro pe care angajaţii îl duc acasă. Urmează Malta (1,33 euro), Irlanda (1,37 de euro), Marea Britanie (1,44 de euro) şi Bulgaria (1,5 euro).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.