Saturday , 19 January 2019

Home » Din Oraș / Județ » Timişoara include rromii în proiecte culturale! Clujul include rromii în groapa de gunoi Pata Rât! Lecţie dură dată Clujului!

Timişoara include rromii în proiecte culturale! Clujul include rromii în groapa de gunoi Pata Rât! Lecţie dură dată Clujului!

Juriul de experţi a prezentat argumentele în baza cărora au decis ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare să fie oraşele româneşti calificate în finala competiţiei pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021.

tigani-copiiÎntr-un raport dat publicităţii pe site-ul Comisiei Europene, experţii au făcut o analiză critică a dosarelor tuturor celor 14 oraşe din România înscrise în competiţie. Cele patru finaliste alese vor trebui să-şi revizuiască dosarele până pe 12 august 2016, urmând ca oraşul câştigător din România să fie anunţat pe 16 septembrie.

Din partea referitoare la Timişoara reiese că proiectul „Luminează oraşul prin tine“ a fost apreciat de juriul european pentru că a pus accentul pe reînvierea spiritului cultural şi social din perioada interbelică, pe acea energie civică a Timişoarei, marcat de interconfesionalitate, angajament civic, multiculturalitate şi spirit antreprenorial. Timişoara a fost trimisă în finală şi pentru sinceritatea cu care a reliefat minusurile cu care se confruntă oraşul.   “Se apreciază că obiectivele noastre majore sunt legate de urgenţele şi minusurile oraşului, pe care echipa de candidatură şi membrii socităţii civile le-a identificat.

De asemenea, lipsa de participare a unor minorităţi, sunt excluşi oameni cu dizabilităţi datorită lipsei accesibilităţii. E chestiunea cu minoritatea romă, care naşte mereu discuţii din perspectiva problemelor sociale. Noi am inclus în proiect şi minoritatea romă. Ne referim şi la pierderea spaţiului public, care este agresat de diverse intervenţii. De asemenea, am recunoscut că nu avem un profil internaţional foarte coerent.

Suntem recunoscuţi ca oraşul revoluţiei şi pentru dezvoltarea industriei automotive şi IT-ul,  însă pe plan cultural ne lipseşte vizibilitatea constantă. Oamenii trebuie să înveţe să iasă din nou în spaţiul public, să se exprime, artiştii să fie mai prezenţi pe străzi, pieţe şi parcuri. Faptul că noi spunem aceste lucrcruri, că ne lipseşte asta şi că vrem să îmbunătăţim, a fost apreciat”, a declarat Simona Neumann, directorul Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană.

În ceea ce priveşte Clujul, recent reporterii Sky News, unul dintre cele mai urmărite posturi de ştiri din lume, au coborat în groapa de gunoi de lângă Cluj-Napoca, oraşul care vrea să devină Capitala Culturală Europeană în 2021. Reporterii au fost revoltaţi de ce au văzut aici declarând: “”Se întamplă în Europa şi aceştia nu sunt refugiaţi, ci sunt săracii României.”  “Cum îi vor trata românii pe refugiaţi, când se poartă aşa cu săracii?”

 

Sursa: Adevarul

Timişoara include rromii în proiecte culturale! Clujul include rromii în groapa de gunoi Pata Rât! Lecţie dură dată Clujului! Reviewed by on . Juriul de experţi a prezentat argumentele în baza cărora au decis ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare să fie oraşele româneşti calificate în final Juriul de experţi a prezentat argumentele în baza cărora au decis ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare să fie oraşele româneşti calificate în final Rating:
scroll to top