Tuesday , 11 December 2018

Home » Politică » TNL Cluj susține introducerea educației sexuale în școli

TNL Cluj susține introducerea educației sexuale în școli

Sigla-TNLAvem nevoie de educație sexuală în școli. TNL susține apelul lansat recent de către cele 67 de ONG-uri adresat Ministerului Educației, Institutului pentru Științele Educației, Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului pentru elaborarea unui plan strategic referitor la educația sexuală, adresată în mod gratuit și nediscriminatoriu, tuturor tinerilor din România, înainte de vârsta la care aceștia devin activi sexual.

Prin educație sexuală înțelegem prezentarea către tineri a unor informații adecvate vârstei, relevante și corecte din punct de vedere științific, legate de aspectele cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității. Considerăm că studiile științifice din domeniul educației sexuale au ajuns la un nivel de acumulare suficient și la o calitate corespunzătoare astfel încât să justifice, fără echivoc, necesitatea și beneficiile aduse de o informare corespunzătoare a tinerilor.

Studiile arată că România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește nașterile la minore. Situația este și mai tristă dacă vedem că după anul 1990 numărul minorelor sub 15 ani care nasc a crescut cu 25% și are în continuare o tendință ascendentă (Sursa: INS, 2013). Doar în anul 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre acestea înainte să împlinească 15 ani, iar potrivit Băncii Mondiale, Romania nu a înregistrat niciun progres în această direcție din anul 2007.

Credem că oamenii au un mare potențial în a-și îmbunătăți în mod semnificativ consolidarea dinamicii familiilor lor și calității vieții lor, drept urmare trebuie să întindem o mână de ajutor părinților care uneori, din motive de tabu social, sau care pur și simplu nu au primit la rândul lor informații în acest sens, nu reușesc să gestioneze eficient problema educației sexuale. Astfel aceștia nu se implică în educația sexuală a adolescenților și lasă acest aspect extrem de important în sarcina școlii, care încă nu are un program coerent de educație sexuală.

Considerăm că este nevoie de o astfel de pregătire în condițiile în care tinerii sunt bombardați zilnic cu informații care au conținut sexual distorsionat. Expunerea adolescenților la riscuri care
printr-o educație adecvată pot fi evitate este una crescută. Probleme precum violența și abuzurile sexuale, bolile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite și traumele psihologice ce survin din aceste situații pot fi prevenite prin educație. Solicităm astfel instituțiilor abilitate ale statului român identificarea urgentă a celor mai bune metode de predare a unor noțiuni elementare de sexualitate în toate formele de învățământ obligatoriu din România și punerea în aplicare a unor programe educaționale eficiente în acest domeniu.

TNL Cluj susține introducerea educației sexuale în școli Reviewed by on . Avem nevoie de educație sexuală în școli. TNL susține apelul lansat recent de către cele 67 de ONG-uri adresat Ministerului Educației, Institutului pentru Știin Avem nevoie de educație sexuală în școli. TNL susține apelul lansat recent de către cele 67 de ONG-uri adresat Ministerului Educației, Institutului pentru Știin Rating:
scroll to top