Sunday , 16 December 2018

Home » Din Oraș / Județ » Un bucureştean şi un clujean vor să-şi cumpere o casă. Cine plăteşte mai mult?

Un bucureştean şi un clujean vor să-şi cumpere o casă. Cine plăteşte mai mult?

June 23, 2016 8:49 am by: A+ / A-

Capitala a fost detronată. Chiar dacă preţul apartamentelor ar trebui să se ieftinească, odată cu apariţia legii dării în plată, adevărul este altul şi, potrivit unei analize, casele costă tot mai mult.

În ultimele 12 luni, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional au consemnat o tendinţă clar ascendentă, scumpindu-se, per ansamblu, cu 8%, potrivit unei analize a Imobiliare.ro . care a luat ca puncte de reper Bucureşti, Cluj Napoca şi Timişoara. Chiar dacă într-o măsură diferită, trendul de creştere a fost resimţit în toate marile oraşe ale ţării, în momentul de faţă, oCluj Napoca este, potrivit Indicelui Imobiliare.

Cluj-Napoca

În momentul de faţă, oraşul de pe Someş este, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piaţă rezidenţială a ţării. La finele lunii mai, preţul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util – valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.

Această evoluţie a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunţuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% faţă de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potenţiali cumpărători (cea mai mare creştere dintre cele trei oraşe analizate).
Bucureşti

Cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală (noi şi vechi) sunt cu 6,6% mai scumpe faţă de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat. Acest avans vine pe fondul unei scăderi de 16% a volumului de anunţuri noi de vânzare apărute în piaţă pe segmentul apartamentelor în ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, cel mai mare oraş al ţării domină oraşele secundare, având de cinci ori mai mulţi (potenţiali) cumpărători decât Clujul sau Timişoara.

Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucureşteni vizează locuinţe cu două camere, 31% sunt interesaţi de unităţi cu trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere şi 2% pentru cinci camere. Ca preţ, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrată pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o creştere de 12,9% în ianuarie-mai 2016 (faţă de anul precedent). Pe de altă parte, 36% dintre potenţialii cumpărători sunt interesaţi de oferte mai mici de 50.000 de euro (după un avans de 3,6% raportat la 2015). Nu în ultimul rând, segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016.

Timişoara

În oraşul de pe Bega, suma medie solicitată de vânzători a consemnat luna trecută un recul de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în aprilie. Cu toate acestea, preţul mediu solicitat în prezent de vânzători, respectiv 993 de euro pe metru pătrat util, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat).

La o diferenţă de 7,3%, Timişoara este singura piaţă dintre cele analizate care a înregistrat o creştere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut. Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depăşeşte însă pe cel al ofertei – fapt ce explică, cel puţin parţial, evoluţia pozitivă a preţurilor.

Un bucureştean şi un clujean vor să-şi cumpere o casă. Cine plăteşte mai mult? Reviewed by on . Capitala a fost detronată. Chiar dacă preţul apartamentelor ar trebui să se ieftinească, odată cu apariţia legii dării în plată, adevărul este altul şi, potrivi Capitala a fost detronată. Chiar dacă preţul apartamentelor ar trebui să se ieftinească, odată cu apariţia legii dării în plată, adevărul este altul şi, potrivi Rating: 0
scroll to top