Un german a deschis la Cluj singurul ZOOPARC din Romania unde este permis mangaiatul animalelor

Wilhelm Dietrich, născut în Valea Hârtibaciului între Agneta şi Sighişoara, a fugit din ţară în Germania în anii ‘80, ascuns într-un camion cu încă 8 persoane. Meseria lui de desenator tehnic nu a practicat-o niciodată, ci a lucrat pentru mult timp în Germania în cadrul Deutscher Paket Dienst, adică serviciul german de transport colete. Wilhelm Dietrich a înfiinţa împreună cu un partener o firmă de transport şi destinul a făcut în aşa fel încât acesta să se întoarcă din nou în România în anul 2000. Domnul Wilhelm Dietrich a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru redacția germană a BuzzNews.ro.

Wihelm Dietrich 1Wilhelm Dietrich a deschis singurul zooparc din Romania

Iulia Negrea: Dvs. locuiţi acum în Cluj-Napoca şi aţi dezvoltat în apropiere de Sălicea o afacere unică: un zooparc. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?

Wilhelm Dietrich: Am încercat diverse lucruri, ca de exemplu comerţ cu materiale de construcţii, am construit case, dar a venit criza. Apoi am vrut să construiesc o pensiune. Evident există multe pensiuni şi am fost conştient că trebuie să fac ceva deosebit pentru a atrage oamenii. Aşa a luat naştere ideea de zooparc, parcul de mângâiat animale şi moara de vânt pe care am dorit să o construiesc, motiv pentru care parcul se numeşte Moara de vânt.

Iulia Negrea: Care este scopul morii de vânt în cadrul parcului?
Copiii au ocazia unica de a se apropia de caprioare

Wilhelm Dietrich: Scopul a fost să creez ceva ce nu mai exista în România pentru a atrage lumea. Bunicul meu a fost morar, iar eu mi-am petrecut copilăria în moară. Ar fi trebuit să fie o moară olandeză de 20m înălţime, dar Ordinul arhitecţilor din România a refuzat proiectul pe motiv că nu ar corespunde arhitecturii locale.

Iulia Negrea: Ce suprafaţă are terenul parcului zoologic?

Wilhelm Dietrich: Momentan deţinem 6 hectare, iar încă 7 hectare sunt rezervate pentru extinderi.

Iulia Negrea: Ce oferă parcul zoologic?

zooparc cluj 2Wilhelm Dietrich: În primul rând aici se pot mângâia animalele, li se poate da de mâncare şi se pot fotografia. Se pot de asemenea călări ponei, iar în timpul iernii oferim ture cu sania. Acum avem şi cai şi oferim cursuri de călărit, acestea costă 35 lei pe oră, iar un curs durează 20 de ora, deci 700 de lei în total. Avem şi un mini trenuleţ în care se pot da copiii prin parc. Împreună cu un vecin oferim de asemenea minigolf şi astroball.

Iulia Negrea: Ce fel de animale putem să găsim în parc?

Wilhelm Dietrich: Avem în jur de 60 de feluri. Animale domestice pe care toată lumea le cunoaşte: capre, oi, iepuraşi, porcuşori de guineea, găini, fazani, curci, dihori şi multe tipuri de păsări. Avem şi animale exotice precum: lama, o maimuţă, mufloni, agama cu barbă, veveriţe degu, potârnichi, bufniţe mici, şoimi, broaşte ţestoase, vaci zebu, un porc vietnamez, ponei şi cai. Creşterea cerbilor este la noi o atracţie principală. În afară de acestea avem 40 de căprioare şi cerbi roşii.

Iulia Negrea: Dacă doreşte cineva să vină în vizită cu familia trebuie să se programeze?

Mieii sunt foarte iubiți de către cei mici

zooparc clujWilhelm Dietrich: Nu trebuie să daţi telefon, la noi e deschis zilnic. Programul nostru de lucru este până la ora 19 în timpul verii şi până la ora 15 în timpul iernii, însă nu dăm pe nimeni afară. Intrarea costă 5 lei de persoană. Există tot timpul întrebări legate de reduceri, dar acest preţ este necesar pentru a putea întreţine animalele. Suma este însă foarte rezonabilă. Copiii primesc în plus o găletuşă cu mâncare, deoarece ştim că cea mai mare plăcere este să le dai singur de mâncare la animale.

Iulia Negrea: Ce este special la acest zooparc?

Wilhelm Dietrich: Parcul meu de mângâiat animale a fost primul din România, mai există unul în Bucureşti cu puţine animale, dar nu este un parc adevărat de mângâiat animale. Ceea ce este special la noi, este că copiii au voie să le dea de mâncare la animale şi astfel se pot apropia de ele. În unele ţarcuri este permisă intrarea. Aici pot avea contact direct cu animalele. Vaca “Milka” nu mai este mov, în parcul meu animalele prin contururi reale în ochii copiilor.

Iulia Negrea: Ce planuri de viitor aveţi pentru dezvoltarea parcului?

Wilhelm Dietrich: Momentan construim mansarda cu patru camere, ca loc de cazare. Se va construi şi pensiunea, dar nu va fi aşa de mare cum am plănuit la început. Vom adăuga şi un grajd pentru cai împreună cu o curte şi evident vom începe să construim moara.

Sursa Stire: BuzzNews.ro

Sursa Foto: BuzzNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.